Experten reder ut: Ladda elbilen eller laddhybriden hemma – detta gäller

Använda vanliga uttaget – eller investera i laddbox? För dig som sneglar på att köpa elbil gäller det att reda ut hur den ska laddas.

Annons
Annons

Enligt motståndarna utsätter du omgivningen för livshotande brandrisk om du laddar elbilen eller laddhybriden hemma. Men är det verkligen så farligt? Och vad är det för regler som gäller kring elbilsladdning egentligen.

”Det finns inga förbud mot att man åker hem och laddar hur som helst, men man ska vara medveten om riskerna”, säger Mikael Carlson som är teknisk expert på Elsäkerhetsverket.

I grunden finns det två alternativ vid hemmaladdning. Antingen att investera i en laddbox, eller satsa på närmaste standarduttag – ett så kallat Schuko-uttag. Att köpa en laddbox kan vara dyrt, så det är fullt förståeligt att de som just tömt spargrisen för att ha råd med en el- eller laddhybridbil inte vill betala ännu mer pengar för en laddbox.

Men att bara göra en axelryckning och trycka in kontakten i ett vanligt 230V-uttag är ingen bra idé. Det menar Mikael Carlson:

”Skaffar man en elbil är det en ny last på elanläggningen – och då måste man ju veta om den faktiskt klarar av det. Regelmässigt finns det inga förbud mot att ladda hemma i en vanlig kontakt, men det är inget som vi kan rekommendera”, säger han.

Inte bara att stoppa in laddsladden och hoppas på det bästa

Enligt Mikael Carlson är de enda regler som kan appliceras för elbilsladdning hemma det generella aktsamhetskrav som gäller – det vill säga att man inte får hantera sina prylar hur som helst. Men bara för att det inte finns några lagkrav innebär det inte att man helt obekymrat kan koppla in sin nya elbil.

”Vägguttag för allmänt bruk bör inte användas för laddning av elbil. Det finns massor av saker som påverkar. Vet du hur fräscht uttaget är? Sen måste man tänka in i väggen. Går kablarna direkt till elskåpet eller sam-matas de med något annat via en förgrening. Och i sådant fall, är den okej? Har laddpunkten en separat jordfelsbrytare, och är den av rätt typ? Det finns flera saker som gör att man sammantaget inte kan rekommendera vanliga vägguttaget för laddning.”

Experten reder ut: Ladda elbilen eller laddhybriden hemma – detta gäller
Att investera i en laddbox är ingen dum idé. Vissa biltillverkare har egna, men annars finns gott om alternativ på eftermarknaden.
Experten reder ut: Ladda elbilen eller laddhybriden hemma – detta gäller
Mikael Carlson är teknisk expert på Elsäkerhetsverket.

För den som struntar i rekommendationen och ändå väljer att ladda via det vanliga vägguttaget innebär det att bilen kan laddas med omkring 15 mil på en natt, med 10–13 ampere.

Men det är inte riskfritt. Brandfaran har varit på tapeten flertalet gånger – och det finns exempel där bränder har slutat illa och elbilsladdningen varit boven i dramat. Även om det uppmärksammats en hel del finns det inga bevis på att den typen av bränder skulle vara vanligt förekommande.

”Vi har inte tillräckligt många elbilar i landet för att kunna svara på det. Men man ska vara medveten om att det inte är en riskfri metod”, säger Mikael Carlson.

Laddbox kan vara dyrt – men det kan bli ännu dyrare att strunta i den

Så hur ska man göra? Första steget att anlita en elektriker för översyn. På Elsäkerhetsverkets hemsida kan du kontrollera att firman är behörig. Det bör du alltså göra även om du inte planerar att investera i en laddbox.

En genomgång av husets elsystem innebär att eventuella svagheter och brister kan rättas till. I många fall har systemen många år på nacken, och moderniseringstakten går långsamt.

”Även om vi inte vill bidra till den ena eller den andra sidan när det kommer till valet av laddning tycker vi att man bör beakta riskerna. Och det är inte så svårt att ta bort mycket av risken, det viktigaste är att ta in en elinstallationsfirma.”

Många tänker bara rent ekonomiskt när de väljer bort laddbox, men det läskiga är att någon kan skadas – eller ännu värre vid en brand.

”Jag kan tycka att det är lämpligt att investera i en laddbox eftersom man nu får bidrag. Utöver att man då får en säker installation, kan den styra eluttaget beroende på övrig belastning vilket gör att man kan använda sitt hem på bästa sätt. Visst, det kostar pengar, men är man verkligen beredd att riskera barn och hus bara för att man är lite snål?”, säger Mikael Carlson.

Detta ska du ha koll på om du laddar elbilen i vanliga vägguttaget

1. Att uttaget är fräscht
2. Att uttaget har en egen säkring
3. Att jordfelsbrytaren fungerar
4. Att ”klumpen” på sladden inte hänger och snedbelastar uttaget
5. Om du inte har behov för mer – ställ ned strömstyrkan till 8 eller 6 ampere

Så funkar ladda hemma-stödet

Från och med den 1 januari 2018 till och med sista december 2020 kan du som privatperson söka bidrag för att köpa in och installera en laddstation för din laddbara bil i anslutning till ditt hem. Stödet är ett ekonomiskt bidrag som täcker 50 procent av kostnaderna för utrustningen, samt 50 procent av installationskostnaden, men maximalt 10.000 kronor per fastighet.

Annons
Annons
Rulla till toppen