Northvolt kör igång bygget i Västerås: "Redo att ta nästa steg"

Att hämta litium i Kanada är inte problematiskt, enligt Northvoltchefen.

Northvolt kör igång bygget i Västerås: "Redo att ta nästa steg"

I fredags tog Northvolt det första steget för att börja bygga demofabriken och utvecklingscentret för batteriteknik i Västerås.

Det symboliska första spadtaget, som gjordes av en eldriven hjullastare, är starten för anläggningen där drygt 400 anställda ska jobba och som ska stå klar 2019.

Utvecklingscentret i Västerås ska testa och ta fram batterikemier som sedan ska serieproduceras i fabriken i Skellefteå. Northvolt Labs, som demofabriken i Västerås kallas, kräver en miljard kronor i finansiering och det målet är passerat. Nu gäller det att få in totalt 40 miljarder kronor för att bygga fabriken i Skellefteå.

""Vi går nu in i nästa fas, från planering till en fysisk fas. Med flera viktiga partners och kunder ombord, och med stora framgångar som vi gjort inom battericeller, produkten och processutvecklingen, är vi nu redo att ta nästa steg", säger Northvoltchefen Peter Carlsson i ett pressmeddelande.

Northvolt meddelar också att de första testcellerna har byggts och att företaget ska hämta litium från ett företag i Kanada. Northvolt har som ambition att bygga battericeller så klimatsmart och nära fabriken som möjligt, men att utvinna litium på andra sidan Atlanten behöver inte vara ett stort problem, enligt Peter Carlsson.

"Det kommer att bli båttransporter med litium från Kanada, men i det stora hela är det ett väldigt litet avtryck. Jag tror ändå att vi ligger väldigt väl i linje med vår stora ambition att göra världens grönaste batterier", säger han till Ny Teknik.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är övertygad om att Northvolt fixar finanseringen för den stora batterifabriken.
Ja
40
25
Nej