Miljöpartiet vill begränsa reseavdraget för de som tar bilen till jobbet

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin anser att reseavdraget för bil ska tas bort, om man kan åka kollektivt. En utredning ska visa hur många som berörs.

Miljöpartiet vill begränsa reseavdraget för de som tar bilen till jobbet
Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin. Foto: Fredrik Hjerling.

Det var i en TV-intervju med Aftonbladet som Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin berättade att man ska tillsätta en ny utredning som ska se över reseavdragen. "Kan man åka kollektivt ska skattebetalarna gynna att du tar bil," sa Isabella Lövin.

"5,5 miljarder om året går till reseavdragen, den allra största delen går till de som bilpendlar till jobbet. Det finns en bred majoritet i riksdagen att se över det," sa språkröret Isabella Lövin i intervjun med Aftonbladet.

Isabella Lövin medger också i intervjun att Miljöpartiet är nervösa inför fyraprocentsspärren, då man riskerar att åka ur riksdagen.

I intervjun tog man också upp de nya miljözonerna som ska införas och det faktum att många bilägare känner sig lurade efter att köpt miljödieselbilar, bilar som nu riskerar att förbjudas i städerna.

Isabella Lövin sägerintervjun med Aftonbladet att miljözonerna bara gäller begränsade områden och att det var alliansregeringen som miljöklassade dieselbilar.

Kommentar från Isabella Lövin, språkrör för Miljöpartiet

Den här artikeln som publicerades under torsdagen resulterade i en omfattande och stundtals rätt upprörd debatt på vår Facebook-sida. Många läsare uppfattade förslaget från Miljöpartiet som att jobbpendlare som bor utanför städerna skulle "straffas".

Men det är inte avsikten med förslaget, berättar Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin. Vi bad henne att förklara reseavdragen och vi fick den här texten från Miljöpartiet under torsdagskvällen:

"Det stämmer inte att Miljöpartiet vill dra in reseavdraget för alla som kör bil. Bilen behövs i stora delar av landet, särskilt i de delar som är glest befolkade. För de som bor på landsbygden ska reseavdraget finnas kvar, även för bil.

MP vill att reseavdragen fortsatt ska gå till dem som bor på landsbygden och behöver bilen för att ta sig till jobbet. Men vid sidan av det måste det gynna andra, miljövänligare sätt att resa där så är möjligt, det vill säga i och kring städer. Bakgrunden är att bilpendlare i storstadsområdena idag kan göra stora avdrag för resor till jobbet, samtidigt som möjligheten till avdrag för den som cyklar eller åker kollektivt är högst begränsade.

Miljöpartiet vill göra reseavdraget mer rättvist och miljövänligt. Det ska inte missgynna miljövänligt resande, som det gör idag. Exakt hur ett nytt system för reseavdrag ska fungera behöver utredas och en sådan utredning tillsatte regeringen i december ifjol."

Isabella Lövin, språkrör Miljöpartiet de gröna.


Rättelse 9 maj: Vi har bytt rubrik på den här artikeln för att den ska spegla innehållet på ett mer korrekt sätt. Vi ber om ursäkt om den tidigare rubriken har vilselett våra läsare.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är helt rätt att reseavdraget för bil tas bort om man kan åka kollektivt.
Ja
61
353
Nej