Tesla visar största kvartalsförlusten någonsin – och ville inte svara på "torra" frågor

Elon Musk skrattade åt Mercedeschefens sågning om Teslas lastbil.

Tesla visar största kvartalsförlusten någonsin – och ville inte svara på "torra" frågor
Produktionstakten för Model 3 ökar och Tesla har fortfarande över 450.000 förhandsbokningar på bilen. Foto: Getty Images

Tesla har släppt siffrorna för årets första kvartal, och förlusten blev den största som företaget någonsin rapporterat för en enskild tremånadersperiod.

Förlusten blev 6,9 miljarder kronor vilket å ena sidan är bättre än många förväntat, men å andra sidan är mer än dubbelt så mycket som samma period förra året. Tesla har hittills inte visat vinst på helårsbasis och så här mycket pengar har Tesla inte bränt någonsin tidigare. Intäkterna låg på 30 miljarder kronor och det är bättre än någonsin tidigare.

Elon Musk fortsätter vara optimistisk och är övertygad om att Tesla kommer visa vinst när leveranserna av Model 3 ökar. Han har nu som mål att bygga åtminstone 5.000, eller kanske uppemot 6.000, exemplar av Model 3 i veckan i slutet av andra kvartalet, alltså i juni. I slutet av april var den siffran 2.200 bilar per vecka.

Trots att Tesla haft betydligt längre startsträcka än väntat för produktionen av Model 3 verkar det som att de flesta som reserverat ett exemplar har kvar sin reservation. Enligt Elon Musk har Tesla fortfarande över 450.000 förhandsbokningar.

Teslas lastbil fick kritik av konkurrenten – och nu svarar Elon Musk. Foto: Tesla

Tesla bjöd också på en del andra nyheter när kvartalsrapporten presenterades:

• Tesla ska lägga på ytterligare ett skift och bygga Model 3-bilar dygnet runt under de kommande veckorna. Men Tesla kommer också behöva stänga ned produktionen helt under ett antal dagar för att rätta till fel på produktionslinan.

• Fokus ligger faktiskt inte bara på Model 3, eller ens på Teslas bilar. Faktum är att företaget fördubblade intäkterna från solenergi- och energilagringsområdena. Intäkterna där ökade med hela 38 procent jämfört med förra kvartalet.

• Den nya kompaktsuven Tesla Model Y som blir mindre än Model X ska börja byggas 2020, enligt Elon Musk, men det är oklart var.

• Teslas lastbil fick hård kritik av chefen för lastbilsdivisionen på Mercedesägaren Daimler. Enligt honom går Teslas lastbil tvärt emot fysikens lagar. Men i samband med Teslas kvartalsrapport skrattade Elon Musk åt det påståendet och hävdade att det var Daimlerchefen som inte förstår hur fysikens lagar fungerar, och la till att Teslas lastbil får en räckvidd på närmare 95 mil istället för de 80 mil Tesla tidigare utlovat.

• När Elon Musk fick detaljerade frågor om Teslas finanser från en investmentbank blev det först helt tyst, och därefter gick Elon Musk snabbt vidare och tog "roligare" frågor från en youtuber. "Ursäkta, de här frågorna är så torra", sa han. Teslas aktie gick upp en aning precis när kvartalsrapporten kom, men gick ned när Elon Musk gjorde det här uttalandet.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag är övertygad om att Tesla finns kvar som bilföretag om fem år.
Ja
87
95
Nej