Volvo Cars och Volvo Lastvagnar samarbetar – delar trafikdata för ökad säkerhet

Genom att dela realtidsdata kan bilister "se runt hörnet" och bli varnad för en farlig situation. Det molnbaserade systemet gör att fordon utbyter data med varandra.

Volvo Cars och Volvo Lastvagnar samarbetar – delar trafikdata för ökad säkerhet

Den bästa olyckan är den som aldrig inträffar, brukar man säga. Och nu tar Volvo Cars och Volvo Lastvagnar konkreta steg för att utbyta realtidsinformation som kan ge förare viktig trafikinformation – och förhoppningsvis undvika en farliga situationer.

De båda företagen – som är helt separerade men delar samma varumärke – inleder sitt samarbete i år. Då kan Volvo-lastbilar i Sverige och Norge skicka trafikdata till ett molnbaserat system, liksom Volvos personbilar som utrustats med varningssystem. Det är anonymiserad realtidsdata som gör det möjligt för fordon att kommunicera med varandra.

Det är första gången som Volvo Cars delar säkerhetsrelaterad data med ett annat företag. Genom att samla data från både personbilar och lastbilar tar man det första steget mot att få upp en kritisk massa så att informationen blir relevant och täckande.

"Att dela säkerhetsdata i realtid baserat på vår uppkopplade säkerhetsteknik kan bidra till att undvika olyckor," säger Malin Ekholm, Vice President för Volvo Cars Safety Centre.

"Ju fler fordon vi har som delar säkerhetsdata i realtid, desto säkrare blir våra vägar. Vi ser fram emot att etablera ytterligare samarbeten med andra partners som delar vårt engagemang för trafiksäkerhet."

Volvo Cars säkerhetssystem är det första i sitt slag inom fordonsindustrin. Så fort varningsblinkers aktiveras skickas en varning till alla Volvobilar i närheten som också är anslutna till molntjänsten. Säkerhetssystemet har funnits i Sverige och Norge sedan 2016 och är standard i 90- och 60-serierna samt nya XC40.

"Med molnbaserad säkerhet kan Volvo-förare nästan se runt hörnet och undvika en kritisk situation eller olycka innan den inträffar," säger Malin Ekholm.

"Förmågan att se längre fram och undvika faror är något vi vill dela med så många förare som möjligt."

Genom att anonymisera, validera och aggregera de data som samlas in och delas kommer initiativet att följa dataskyddsförordningen (GDPR) som rullas ut i hela EU i år.

 

Fordonen delar realtidsdata med varandra i en molnbaserad tjänst. Det är första gången som Volvo Cars delar säkerhetsrelaterad data med ett annat företag.

Genom att samla data från både lastbilar och personbilar vill Volvo Cars och Volvo Lastvagnar komma upp i tillräcklig mängd med realtidsinformation.

Ett farligt hinder som får personbilen att tvärbromsa, varningsblinkers tänds och strax efter får lastbilen reda på att det är dags att sänka hastigheten.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Bra att de samarbetar – kan bli riktigt bra!
Ja
14
1
Nej