Tio månaders väntetid på Hyundai Ioniq Electric

Du som vill ha en ny elbil eller laddhybrid får ge dig till tåls.

Tio månaders väntetid på Hyundai Ioniq Electric

Det är en sak att bestämma sig för att köpa en elbil – men sedan börjar den riktiga utmaningen: att faktiskt få tag på en. Det är inte alltid så lätt!

Många biltillverkare verkar ha blivit tagna på sängen av efterfrågan på elbilar och laddhybrider. Vi har tidigare skrivit om leveransproblemen för Hyundai Ioniq, och de verkar inte vara helt lösta.

Hyundai går nu ut med en uppdatering till handlarna i Kanada om att inte ta emot några beställningar för eldrivna modellen Ioniq Electric. Fabriken har nämligen inte tillräckligt många batterier för att bygga bilar. Handlarna får däremot ta beställningar av nästa modellår som levereras i juli.

Enligt vissa uppgifter beställde Hyundai bara 7.000 batterier från underleverantören LG Chem.

Det här problemet drabbar även svenska köpare. Väntetiden för en ny Hyundai Ioniq Electric är mellan åtta och tio månader, bekräftar märkets svenska informationschef Tobias Joelsson.

"Detta är inte något som kommer förlängas framöver. Orsaken till väntetiden kan delvis bero på batteritillgång och tilldelning av bilar för den svenska marknaden", säger han.

Köparna hänvisas under tiden till att köpa hybrid- eller laddhybridversionerna av Hyundai Ioniq. Men inte heller laddhybriden är så enkel att få tag på – där är väntetiden för svenska köpare mellan sex och åtta månader.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag kan tänka mig att vänta längre för en elbil än för en bensin- eller dieselbil.
Ja
88
36
Nej