Toyota tycker fortfarande hybrider är viktigare än elbilar

Viktigaste vapnet för att sänka utsläppen kommer fortsätta vara hybridbilar, tror en Toyotachef.

Toyota tycker fortfarande hybrider är viktigare än elbilar

Elbilar och laddhybrider har inte varit så högt prioriterat hos Toyota de senaste åren, men på sistone har något hänt. Toyota ska lansera en helt eldriven bil om några år, och efter det kommer elbilar med en ny batteriteknik som ska ge längre räckvidd.

Men trots det gör Toyota klart att "vanliga" hybridbilar, som inte går att ladda i uttag och som använder en elmotor i kombination med en förbränningsmotor, har högsta prioritet.

"Vi tror att vårt största vapen för att möta kraven om bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp, inte bara i Europa utan globalt, kommer fortsätta vara hybridbilar", säger Shizuo Abe, chef för Toyotas drivlineavdelning, till Wards Auto.

Han klagar på att litiumjonbatterierna i dagens elbilar är tunga, dyra och stora, och han nämner också att batterier tappar en del kapacitet med tiden. Då ska nämnas att Toyota ju redan använder batterier i hybridmodellerna och att batterierna sällan tappar så mycket kapacitet som många tror – vissa tappar mer än andra.

Att göra en helt eldriven version av Toyota Prius med en räckvidd på 40 mil skulle enligt Shizuo Abe kräva ett batteri på 40 kWh. Inte ens om batteripriserna skulle halveras till 2025 tror han att den bilen skulle kunna locka köpare.

Toyota tror mer på solid state-batterier och Shizuo Abe vill börja bygga dem så snart som möjligt – men det blir förmodligen inte före 2030.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Toyota har rätt – hybrider är viktigare än elbilar!
Ja
82
53
Nej