Northvolts batterifabrik två steg närmare att bli verklighet

Northvolts batterifabrik två steg närmare att bli verklighet
Northvolt har fått till ett avtal med industrijätten Siemens. Peter Carlsson, vd för Northvolt, skakar hand med med Ulf Troedsson, vd för Siemens Nordics.

Det största problemet för svenska batteriföretaget Northvolt, som ska bygga ett utvecklingscenter i Västerås och en jättefabrik i Skellefteå, är att hela projektet ska finansieras.

Under fredagen togs ytterligare ett litet men viktigt steg för att batterifabriken ska bli verklighet: tyska industrijätten Siemens går in med motsvarande 90 miljoner kronor.

Siemens ska bidra med digital teknik för att bygga fabriken och Northvolt blir primär partner för Siemens när det gäller litiumjonbatterier.

Tidigare har bland andra ABB och Scania gått in med pengar i Northvolt, som ska producera batteripaket på totalt 32 gigawattimmar årligen 2023.

Tidigare i veckan kom också beskedet att Northvolt får finansiering från Skellefteå Kraft, som även ska samarbeta med Northvolt om energilagringslösningar. Bland annat ska spillvärme från fabriken användas i Skelleftå Krafts fjärrvärmesystem.

"Genom samarbetet med Northvolt får vi unika möjligheter att driva omställningen till ett helt förnybart energisystem. Dessutom kommer vi tillsammans att kunna utveckla energilager som är anpassade efter våra behov", säger Hans Kreisel, koncernchef för Skellefteå Kraft.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är övertygad om att Northvolt kommer få igenom planerna på en stor batterifabrik.
Ja
75
17
Nej