Oljejätte satsar på supersnabb laddning: 48 mil på 5 minuter

Intressant teknik gör laddningen betydligt snabbare än idag.

Oljejätte satsar på supersnabb laddning: 48 mil på 5 minuter

Oljejätten BP går in med 175 miljoner kronor i företaget Storedot, som utvecklar ett supersnabbt sätt att ladda elbilar på. Målet är att kapa laddtiden till fem minuter.

Flera stora biltillverkare tittar just nu på hur elbilsladdningen kan bli snabbare. Porsche ska bygga så kallade "Turboladdare" och laddnätverket Ionity, som ägs tillsammans av BMW, Mercedes, Ford, Volkswagen, Audi och Porsche ska bygga snabbladdare med effekt på 350 kW – betydligt mer än vad som är vanligt idag.

Men även oljeföretaget BP är alltså intresserade av att hoppa på elbilståget när allt fler överger bensin och diesel.

Storedot utvecklar ett system för att kunna snabbladda både elbilar och prylar, som mobiltelefoner. En elbil ska kunna laddas med 48 mil på fem minuter.

Tekniken bygger på lager av nanomaterial som kallas "nanopunkter" och särskilda organiska föreningar. Materialen i nanopunkterna ska vara billiga att tillverka och ska ge mycket bättre energiprestanda än dagens litiumjonbatterier.

I det här sammanhanget är 175 miljoner kronor inte mycket pengar, men det är ändå intressant att pengarna kommer från ett oljeföretag. Nu återstår att se när – eller om? – tekniken blir verklighet och börjar säljas.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Supersnabb laddning är ett krav för att jag ska byta till elbil.
Ja
181
98
Nej