Första indikationen: Så mycket kostar Hyundai Kona Electric

Norska priserna på hajpade suv-modellen är släppta.

Första indikationen: Så mycket kostar Hyundai Kona Electric

Hyundai har visat upp en eldriven version av kompaktsuven Kona, med två olika batteristorlekar och en räckviddssiffra på upp till 48 mil enligt den nya och hårdare WLTP-körcykeln.

Det här är en modell som siktar på det kanske populäraste bilsegmentet just nu, och den smiter därmed före konkurrenter som Audi, Jaguar och Mercedes. De siktar än så länge på större och dyrare elbilar.

Nu har Hyundai släppt priserna för Kona Electric på den norska marknaden. Norge ligger ju långt framme i elbilsomställningen och Hyundai har redan fått in 20.000 intresseanmälningar från norska köpare på bilen.

Modellen med det stora batteripaketet kostar 325.900 norska kronor, vilket direktöversatt blir ungefär 350.000 kronor, men det går inte att jämföra priserna rakt av – Norge har annorlunda elbilssubventioner än Sverige.

Som jämförelse kostar Hyundai Ioniq Electric ungefär 265.000 svenska kronor i Norge. Skillnaden i Norge mellan Ioniq och Kona är alltså 85.000 svenska kronor. I Sverige kostar Ioniq Electric 376.900 kronor och med samma prisskillnad borde Kona Electric kosta 461.900 kronor. Minus den nya svenska elbilspremien på 60.000 kronor blir det 401.900 kronor. Men det är alltså inte någon officiell prisuppgift utan bara en gissning.

Hyundai Kona Electric kan snabbladdas med 70 kW, den blir inte fyrhjulsdriven och den får förmodligen inte heller dragkrok – åtminstone inte vid försäljningsstarten.

Kona finns också med mindre batteripaket på 39 kWh, men den ska inte säljas i Norge.

Utrustningslistan ser välfylld ut eftersom det bara verkar vara högsta utrustningsnivån som ska säljas i Norge. Där ingår autobroms, filhållningsassistans, adaptiv farthållare, full-LED-strålkastare, värmepump och batteriuppvärmning, vägmärkesigenkänning, uppvärmt ratt, backkamera, infotainmentsystem med Android Auto och Apple Carplay, navigationssystem och nyckellös start.

Vi får hoppas att Hyundai kommit till rätta med batteriproblemen när Kona Electric börjar säljas i Sverige. Brist på batterier har gjort att Hyundai har lång leveranstid på Ioniq Electric.

Så mycket kostar Hyundai Kona Electric i Norge

Skinnklädsel: +10.000 norska kronor
Soltak och skinnklädsel: +20.000 norska kronor
Metalliclack: 4.900 norska kronor

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Om jag byter till elbil blir det absolut en suv.
Ja
112
74
Nej