Retroelbil lockar med trehjulsdrift och koffertbatteri

Nobe Cars vill ta in nio miljoner och bygga elbil med klassisk design.

Retroelbil lockar med trehjulsdrift och koffertbatteri

Nya elbilar som lanseras idag är nästan alltid kompaktbilar eller suvar – helt enkelt för att det är två av de bilklasser som säljer bäst, och som är enklast att "elektrifiera" för biltillverkarna.

Men det finns undantag. Engelska Morgans trehjuliga elbil är ett exempel på en elbil som inte bryr sig det minsta om praktiskt bagageutrymme utan har fullt fokus på designglädje och körupplevelse.

Nu får den en konkurrent från företaget Nobe Cars, som vill ta in över nio miljoner kronor i en crowdfundingkampanj.

Nobe 100 är en helt eldriven trehjuling med trehjulsdrift (!), plats för tre personer och räckvidd på 22 mil. Med hjälp av ett litet, portabelt batteri som göms under instrumentpanelen och som ser ut som en liten resväska förlängs räckvidden med ytterligare fyra mil. 0–100 km/h går på 5,9 sekunder och toppfarten är 110 km/h.

Det finns också möjlighet att uppgradera vissa delar av bilen i efterhand. Bilen ska helt tillverkas av återvunnet material och trots sin retrodesign ska den vara förberedd för autonom körning.

Enligt Nobe Cars passar bilen bäst i stadstrafik där föraren också kan öppna upp taket.

"Vårt mål med Nobe 100 är att skapa något så snyggt att du helt enkelt inte kan motstå det samtidigt som vi gör skillnad i våra stadsmiljöer med minskade koldioxidutsläpp, smidigare transporter och parkeringar. Elbilar har inte alltid setts som en modeaccessoar men varför ska man inte kunna kombinera miljömedvetenhet med stil? Vi gör elbilen till den bästa accessoaren du kan ha", säger Roman Muljar, grundare och vd för Nobe Cars.

Målet är att produktionen ska komma igång i Estland senast 2020. Priserna är inte klara men en talesperson för företaget har enligt Autoblog hintat om en prislapp på omkring 300.000 kronor.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!
Jag älskar retrodesign!
Ja
17
1
Nej