Volvo avslöjar elbilsplanerna: XC40 och XC90 kommer med eldrift

Thomas Ingenlath berättar om elbilarna som är på gång.

Annons
Annons

Det har spekulerats en hel del kring Volvos kommande elbilar. Volvo har ju gjort klart att alla nya modeller framöver ska vara elektrifierade, men det innebär inte bara elbilar – det innebär även mildhybrider och laddhybrider.

Volvo var under många år tveksamt inställda till elbilar och flera högt uppsatta personer sågade dem vid flera tillfällen. Nu är det andra tongångar.

I samband med lanseringen av nya S60 har Volvos designchef Thomas Ingenlath berättat mer om elbilsplanerna för Autocar.

• Först kommer Polestar 2, en helt eldriven bil som Volvo själva säger blir en direkt utmanare till Tesla Model 3. Det är ovanligt att en biltillverkare går ut så tydligt med namn på konkurrenter, men det gör alltså Volvo. Polestar 2 blir en kompaktmodell med ungefär samma designstuk som Model 3, och den lanseras 2019.

• Efter det kommer första nya elbilen under Volvomärke: en eldriven version av kompaktsuven XC40.

• Längre fram kommer också en eldriven version av stora suven XC90.

Volvo avslöjar elbilsplanerna: XC40 och XC90 kommer med eldrift
Även XC90 ska bli helt eldriven, men det dröjer några år.

Med tanke på hur snabbt försäljningen av suvar ökar på alla världsdelar är det inte så konstigt att Volvo väljer att lansera elbilar i form av suvar först och främst. Du som är ute efter en helt eldriven Volvo som inte är en suv verkar alltså få ge dig till tåls, så länge du inte har råd med Polestar 2, som förmodligen blir ganska dyr att köpa.

När det gäller laddhybrider har ju Volvo haft hållningen att de i första skedet ska vara toppmodeller med bra prestanda och höga prislappar. Billigare laddhybrider ska komma senare.

De nya uppgifterna visar att Volvo har ungefär samma tänk med helt eldrivna bilar: Polestar går först, och efter det kommer de ”vanliga” Volvomodellerna. Men när Volvomodellerna blir helt eldrivna är det alltså lillsuven XC40 som smiter före de större modellerna.

Annons
Annons
Rulla till toppen