Ionitys nya "ultrasnabbladdare" ger 20 mil på åtta minuter

Största biltillverkarna går samman för att utmana Teslas Superchargers.

Ionitys nya "ultrasnabbladdare" ger 20 mil på åtta minuter

Det tog några år, men nu har flera stora biltillverkare gått ihop för att tillsammans utmana Teslas snabbladdningsnätverk.

Det nya laddnätverket heter Ionity och ska ha stöd för snabbladdning på upp till 350 kW (även om det inte finns några elbilar som kan ta emot den laddhastigheten idag). Ionity är ett samarbete mellan BMW, Mercedesägaren Daimler, Ford, Volkswagen, Audi och Porsche.

Här ska Ionitys nya snabbladdare hamna.

Nu börjar Ionity sätta upp "ultrasnabbladdare", som de kallas i pressmeddelandet. Den första hamnar i Neuenkirch i Schweiz. Här kan en elbil snabbladdas med 20 mils räckvidd på åtta minuter och totalt är laddstationens effekt 2,1 megawatt.

Laddstationen använder ABB:s snabbladdare med vätskekylda laddkablar.

Återigen: det finns alltså inga elbilar som kan snabbladdas med 350 kW till salu idag, men Porsche är en av biltillverkarna som snart skruvar upp laddhastigheten rejält med nya elbilen Taycan. Tesla har istället varit skeptiska till så snabb laddning.

Om två år ska Ionity ha 400 snabbladdare i 24 europeiska länder. Flera av dem hamnar i Sverige, men till skillnad från Teslas Superchargers kommer inte de nordligaste delarna av Sverige täckas in särskilt bra, åtminstone inte i den här etappen.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Snabbladdning är en av de viktigaste punkterna för att jag ska byta till elbil.
Ja
24
9
Nej