Lanseringen av Audi e-tron försenas – chefen häktad

Eventet där Audi skulle visa upp den nya elsuven senareläggs. Beskedet kommer en dryg vecka efter att Audichefen häktades.

Lanseringen av Audi e-tron försenas – chefen häktad

Det är många som är nyfikna på Audis nya elsuv e-tron. Från början var tanken att den skulle lanseras i produktionsfärdigt skick den 30 augusti i Bryssel, där den också ska byggas.

Men så blir det inte. Istället försenas lanseringen och nu är tanken att den ska ske i USA i mitten av september.

Den här nyheten kommer inte långt efter att Audichefen Rupert Stadler häktades för att inte kunna dölja bevis i utredningen om Volkswagenkoncernens dieselfusk. Men att händelserna faktiskt är kopplade vill inte Audi bekräfta officiellt.

Enligt Audis svenska informationschef Irene Bernald handlar det istället om att Audi vill framstå som ett internationellt företag, och USA blir den viktigaste marknaden för e-tron.

"Beslutet fattades framför allt utifrån att Bram Schot, som är tillförordnad Audichef, anser att det är viktigt att Audi som internationellt företag presenteras på flera marknader. Efter att Audi A8 visades på Audi Summit i Barcelona och Audi Q8 i Shenzhen i Kina är det naturligt att nästa Audi Summit sker i USA med premiärvisningen av Audi e-tron. Audi räknar med att USA på sikt kommer att bli den största marknaden för Audi e-tron", skriver hon i ett mejlsvar.

"Det nya eventet kommer troligtvis att ske i USA i mitten av september", fortsätter hon.

Mercedes verkar nu visa upp den produktionsfärdiga versionen av suven EQC före Audi hinner visa e-tron.

Att lanseringseventet försenas innebär dock inte att försäljningsstarten blir försenad.

Nu kan Mercedes smita före med elsuven EQC. Den ska nämligen lanseras den 4 september.

Audi e-tron hamnar i en bilklass som flera stora biltillverkare nu ger sig in i. Förutom Mercedes EQC kommer eldrivna BMW iX3, och redan i år börjar Jaguar I-Pace rulla på vägarna.

Audi e-tron har ett batteripaket på 95 kWh som ska ge en räckvidd på strax över 40 mil. Bilen har tre elmotorer på totalt 320 kW (435 hästkrafter) och kan snabbladdas med 150 kW.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är övertygad om att Audi e-tron kommer sälja bra.
Ja
34
4
Nej