Tesla klarade (nästan) målet på 5.000 Model 3 i veckan – men Fordchefen är inte imponerad

Tesla klarade (nästan) målet på 5.000 Model 3 i veckan – men Fordchefen är inte imponerad
Teslas tillfälliga produktionslina hjälpte till att bättra på produktionssiffrorna.

Det tog sin tid, men nu säger sig Tesla ha klarat målet att bygga 5.000 exemplar av "folkelbilen" Model 3 per vecka. Från och med nu ska takten vara ännu högre än så, lovar Elon Musk.

Tesla hade som kvartalsmål att bygga 5.000 Model 3 i veckan senast den sista juni. Det målet ska nu vara avklarat och enligt källor till Reuters gjordes de sista kvalitetskontrollerna för andra kvartalets bilar några timmar efter deadline, på söndagmorgonen.

Det blev stressigt på slutet – bland annat fick Tesla bygga en tillfällig produktionslina i ett tält vid fabriken i Fremont i Kalifornien. Men nu ska målet alltså vara uppnått och Tesla byggde sammanlagt 7.000 bilar i veckan, inklusive Model S och Model X.

Elon Musk har nu som plan att bygga 6.000 exemplar av Model 3 i veckan. Att skruva upp produktionstakten är högsta prioritet inom Tesla efter alla förseningar som Model 3 drabbats av. Målet att bygga 5.000 bilar i veckan senast den 30 juni sattes i december förra året, efter att Tesla då missat målet för produktionstakten.

"Vi gjorde det! Vilket fantastiskt jobb av ett otroligt team. Kunde inte vara mer stolt att jobba med er, det är en ära", skrev han i ett mejl till företagets anställda.

"Jag tror precis vi blev ett riktigt bilföretag", fortsatte han.

Elon Musk har nu som mål att bygga 6.000 Model 3 i veckan. Foto: Getty Images

Men målet kommer också med högre krav.

"Nu när Tesla har klarat 5.000-strecket måste de göra det på en stadig basis och med hög kvalitet", säger Michelle Krebs, analytiker på bilsajten Autotrader, till Bloomberg.

Han får medhåll från Dave Sullivan, produktanalytiker på Auto Pacific, som säger att "det är en sak att nå målet, men en helt annan att konsekvent bygga 5.000 bilar i veckan med enastående kvalitet".

En som verkligen inte var imponerad var Steven Armstrong, som bland annat ansvarar för den europeiska marknaden på Ford. I en tweet hävdade han att Ford bygger 7.000 bilar på fyra timmar.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är övertygad om att Tesla kommer finnas kvar i bilbranschen om fem år.
Ja
113
35
Nej