Volvo XC40 med eldrift kommer kosta som en XC90

Nya modellen ska bli lönsam från dag ett och ingen förlustaffär, enligt Volvochefen.

Annons
Annons

Nästa steg i utvecklingen av elbilar för Volvos del blir att lansera en eldriven version av kompaktsuven XC40. Den ska lanseras 2019, och Volvo har tidigare hintat om en prislapp på mellan 35.000 och 40.000 dollar.

Nu visar det sig att bilen kommer bli dyrare än så.

Volvochefen Håkan Samuelsson avslöjar att XC40 med eldrift ska kosta närmare 50.000 dollar – annars blir den inte lönsam. Och Volvo verkar inte ha några planer på att sälja bilen billigare, med förlust, för att få ett försprång mot konkurrenterna.

”Från dag ett blir den lönsam. Jag tror inte vi kommer ha någon ambition att sälja elbilar med förlust”, sa Håkan Samuelsson under en intevju i samband med öppningen av USA-fabriken, enligt Wards Auto.

Volvo XC40 med eldrift kommer kosta som en XC90
En Volvo XC90 med Momentum-utrustning och T5 AWD-drivlinan kostar drygt 50.000 dollar i USA.

Som jämförelse kostar en Momentum-utrustad Volvo XC90 T5 AWD 49.100 dollar i USA.

Det är svårt att dra några exakta slutsatser om vad ett amerikanskt pris på 50.000 dollar kommer innebära för svenska köpare, men en prislapp på en halv miljon kronor är inte otrolig.

Men det är alltså bara en gissning – Volvo skulle också kunna ”prisa in sig” på den svenska marknaden som med de nuvarande modellerna. I andra länder kostar V90, XC60 och resten av modellprogrammet betydligt mer än i Sverige. Vi får helt enkelt vänta och se.

Vi tolkar det som att priset 50.000 dollar är exklusive elbilssubventioner. Räknar vi bort den amerikanska miljöbilsbonusen på 7.500 dollar blir priset 42.500 dollar, men vi ska komma ihåg att den bonusen försvinner om biltillverkaren säljer mer än ett visst antal bilar.

Annons
Annons
Rulla till toppen