Larmar om elbrist på grund av elbilsladdning – myndighet vill ha kvar kolkraften

Larmar om elbrist på grund av elbilsladdning – myndighet vill ha kvar kolkraften
Foto: Getty Images

Det är många som är övertygade om att elnätet kommer bli överbelastat när allt fler byter till en elbil som måste laddas.

Vi har dock tidigare skrivit om hur till exempel branschorganisationen Energiföretagen och ett brittiskt analysföretag båda kommit fram till att elen kommer räcka.

Men det verkar inte myndigheten Svenska kraftnät hålla med om. Elbilarna kommer tillsammans med nya bostäder, urbaniseringstrenden och den nya tunnelbanan ställa stora krav på Stockholms elnät, skriver Dagens Industri.

2027 får elnätet i Stockholm förstärkning i form av nya elförbindelser i ett projekt som kallas Stockholm Ström. Men innan dess ska Hässelbyverket och delar av elproduktionen i Värtan stängas ned för att få bort kolkraften helt.

Värtaverket ska stängas 2022, men Svenska kraftnät vill ha kvar kolkraften i ytterligare några år. Foto: Holger Ellgaard/Creative Commons/Wikimedia

Svenska kraftnät vill hellre att kolkraftselen skulle kunna fortsätta produceras i ytterligare några år för att strömmen ska räcka.

"Jag tycker att man ska fatta kloka beslut under resans gång fram till 2027, för att lösa både och. Vi måste se till helheten i klimatfrågan", säger Ulla Sandborgh, generaldirektör på Svenska kraftnät, till DI.

Värtaverket står ensamt för en tredjedel av Stockholms koldioxidutsläpp och skulle stängas ned först 2030. Men i februari 2017 kom beskedet att det ska stängas redan 2022.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker det är en bra idé att ha kvar kolkraften i några år till för att klara elbilsladdningen.
Ja
4
30
Nej