Svenska Einride utmanar jättarna med eldriven timmerbil

Självkörande teknik gör föraren överflödig.

Svenska Einride utmanar jättarna med eldriven timmerbil

De första uppgifterna om att svenska uppstickaren Einride skulle lansera en eldriven och självkörande timmerbil kom i förra veckan. Nu är bilen officiell.

Einride utvecklar små, självkörande lastbilar som är helt eldrivna. Eftersom de inte har någon förarhytt kan lastutrymmet göras så stort som möjligt. Bilarna ska kunna köra autonomt på motorväg, men i mer krävande trafiksituationer kan en människa ta över på distans.

Nästa steg är tydligen att visa upp en timmerbil. Det är ett område där eldriften och den självkörande tekniken kommer helt till sin rätt, enligt Einride.

"Vi försöker hela tiden tänja gränserna för vilka uppgifter elektriska, automatiserade fordon kan ta sig an och för vilka miljöer de kan verka i för att driva på en omställning till miljövänliga transporter. Med T-logen ger vi oss ut på outforskat område – en krävande, men massiv, oexploaterad marknad för eldrift och självkörande", säger Robert Falck, vd för Einride.

Enligt honom står den svenska skogsindustrin för 20 procent av näringslivets lastbilstransporter. Målet är att börja köra Einride T-log på allmänna vägar under 2020.

Einride T-log är starkare än företagets andra modell T-pod, som visades förra året. Den autonoma tekniken skörs av en Nvidia Drive-enhet och lastbilen är självkörande på nivå 4, vilket innebär att den kan ta hand om körningen själv under vissa angivna förhållanden.

Annars måste en människa ta över, och det kan alltså göras på distans med hjälp av en 4G-uppkoppling.

"Förarhytten är vad som gör lastbilar dyra att producera och förare är vad som gör dem dyra i drift. Genom att ersätta förarhytten med sensorer och datorer, och genom att ersätta föraren med en operatör som kan övervaka och styra flera fordon samtidigt, kan kostnaderna minskas rejält", säger Robert Falck.

Einride T-log

Batterikapacitet: 300 kWh
Lastkapacitet: 16 ton
Räckvidd på en laddning: drygt 20 mil

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är övertygad om att eldrivna lastbilar är en bra idé.
Ja
20
4
Nej