Kia Niro EV börjar säljas – räckvidd, prestanda och pris

Kias andra elbil – Niro EV – har börjat säljas i Sydkorea och under fjärde kvartalet kommer bilen till Europa. Här är nya fakta om räckvidd, prestanda och pris.

Annons
Annons

Kia Niro EV har börjat säljas i Sydkorea och nu berättar man mer om elbilens prestanda. Det finns även ett pris, som ger en liten indikation på var modellen hamnar i Europa.

Räckviddsuppgifterna för Kia Niro EV finns i två versioner, amerikansk och europeisk. Med det stora batteripaketet på 64 kWh anges räckvidden till ”upp till 385 kilometer”, enligt den amerikanska pressreleasen. Det mindre batteripaketet på 39,2 kWh ger en räckvidd på ”upp till 246 kilometer”.

I den europeiska pressreleasen berättar Kia att räckvidden anges enligt den nya WLTP-cykeln, som är lite tuffare än den gamla NEDC (som ju var helt orealistisk). Med det stora batteripaketet anges räckvidden för Kia Niro EV som ”upp till 450 kilometer”. Det mindre batteripaketet ska ge en räckvidd på ”upp till 300 kilometer”.

Ska man få en någorlunda verklighetsförankrad uppskattningen av räckvidd brukar de amerikanska uppgifterna ligga rätt nära sanningen – så länge man pratar sommartid. Med minusgrader sjunker räckvidden ytterligare.

Elmotorn driver på framhjulen och toppeffekten anges till 150 kW (204 hk) med vridmomentet 395 Nm. Det ger en acceleration 0–100 km/h på hyggligt kvicka 7,8 sekunder.

Med en snabbladdare på 100 kW går det att ladda Niro EV upp till 80 procent på 54 minuter. Batteripaketet är placerat under bagageutrymmet, där bränsletanken sitter på de ”vanliga” Kia Niro.

Kia Niro EV Prestige med det stora batteripaketet på 64 kWh kostar från 48.800.000 won i Sydkorea, vilket är cirka 375.000 kronor. Var priserna hamnar i Sverige vet vi inte ännu, men halvbröderna Kia Niro Hybrid börjar vid 214.900 kronor och Kia Niro Plug-In Hybrid vid 298.900 kronor.

Kias första elbil Soul EV kostar från 316.600 kronor, med en räckvidd på ”upp till 250 kilometer” och en elmotor som ger 110 hk. Jämfört med Soul EV är alltså Niro EV en betydligt starkare modell med väsentligt längre räckvidd.

Kia Niro EV får flera säkerhetssystem som standard, bland annat en avancerad autobroms och farthållare, samt filhållningsfunktion. Systemen ger en del autonoma funktioner och Kia kallar det för ”Level 2”. På mitten av instrumentbrädan finns en 7-tums pekskärm och själva huvudinstrumentet är en 7-tums skärm. 

Europa ligger faktiskt före Nordamerika, som får sina första Kia Niro EV under första kvartalet 2019. Yttermåtten för Niro EV är samma som för övriga modeller, vilket ger en längd på 4.375 millimeter, höjden är 1.560 millimeter och bredden 1.805 millimeter. Axelavståndet är 2.700 millimeter. Bagageutrymmet är däremot större på Niro EV, 451 liter.

Intresset för Kia Niro EV har varit stort i Sydkorea, där man redan innan försäljningsstarten fått in mer än 5.000 förhandsbeställningar.

 

Kia Niro EV börjar säljas – räckvidd, prestanda och pris
Kia Niro EV börjar säljas – räckvidd, prestanda och pris
Kia Niro EV börjar säljas – räckvidd, prestanda och pris
Kia Niro EV börjar säljas – räckvidd, prestanda och pris
Kia Niro EV börjar säljas – räckvidd, prestanda och pris
Annons
Annons
Rulla till toppen