Audi PB18 e-tron – elektrisk supersportbil hintar om ett liv efter R8

Är Audi R8 död? Nja, både ja och nej. Den kan få en ersättare, men då blir det något helt nytt – och elektriskt. Snart får vi se hur.

Audi PB18 e-tron – elektrisk supersportbil hintar om ett liv efter R8
Illustrationen är "målad" med svart och det går därför inte att lätta upp bilden, för fler detaljer.

Andra generationen Audi R8 finns kvar några år till, kanske till 2020-2021. Men någon tredje generation av R8 kan vi inte vara säkra på, enligt Audis utvecklingschef Peter Mertens (tidigare Volvo Cars).

Men innan ni läsare blöter ner skärmen i en häftig gråtattack så finns det kanske en fortsättning, ändå, för Audi R8. Fast det blir i så fall något helt annat – kanske i form av en elektrisk supersportbil?

En försmak på denna eventuella, elektriska supersportbil ska vi få i augusti. Konceptbilen Audi PB18 e-tron ska visas upp under lyxbilsträffen Pebble Beach Concours d'Elegance i Monterey, Kalifornien. Audi PB18 e-tron ska avtäckas på racingbanan Laguna Seca, 23 augusti, och visas sedan under Pebble Beach (24–26 augusti).

Några tekniska detaljer kring Audi PB18 e-tron får vi inte, i skrivande stund. Inte mer än att konceptbilen har elektrisk drivlina och beskrivs som "emotion instead of emissions" (känslor istället för utsläpp).

Det bjuds bara på en illustration av Audi PB18 e-tron men det räcker för att vi ska se ett visst släktskap med mittmotorsportvagnen Audi R8 – som ju även fanns i ett elektriskt utförande (Audi R8 e-tron, men snabbt blev nedlagd). Vi kan också ana oss till de små "backspeglarna", som egentligen är bakåtriktade kameror. Samma teknik som används på elektriska suvmodellen Audi e-tron quattro, som även den ska premiärvisas i Kalifornien (17 september, i San Francisco).

Varför väljer man då namnet Audi PB18 e-tron? Ett hommage till artikelförfattarens initialer? Nej, knappast inte. Mest sannolikt är väl att PB står för Pebble Beach och att 18 kommer från racebilen Audi R18 e-tron quattro. Ganska logiskt då nuvarande mittmotorvagnen Audi R8 fick sitt namn från en samtida racevagn för Le Mans, med samma namn. R8:an för Le mans utvecklades sedan till R10 TDI, R15 TDI och R18 (också TDI).

Rykten inom bilindustrin förtäljer att Audi och Porsche delar på utvecklingskostnaderna till de kommande elbilarna. De två företagen delar upp modellerna mellan sig, istället för att dubbeljobba. Först ut bland elbilarna är Audi e-tron quattro och Porsche Taycan.

Förutom den här konceptbilen från Audi ska även Mercedes bjuda på en premiärvisning av ett elbilskoncept under Pebble Beach. Något som blivit något av en vana för Mercedes som visat upp de elektriska koncepten Vision Mercedes-Maybach 6 (2016) och Vision Mercedes-Maybach 6 Cabriolet (2017).

Den nya konceptbilen ska vara ett hommage till Mercedes klassiska silverpilar från 30-talet.

 

Man kan ana sig till små bakåtriktade kameror, uppe vid taket, istället för yttre sidobackspeglar. Och nog finns det ett släktskap med Audi R8?

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Inte mycket att luta sig mot (så här långt), men jag gillar designen på Audi PB 18 e-tron!
Ja
21
2
Nej