Volkswagen svänger – kan bygga egen batterifabrik i Europa för solid state-batterier

VW har varit förutseende och köpt in stora mängder battericeller till framtida elbilsmodeller. Men kanske blir det också en egen fabrik, för solid state-batterier.

Enligt VW behöver bilindustrin 40 stycken fabriker till 2025, i samma storlek som Gigafactory 1.

Målet för hela VW Group är att sälja tre miljoner eldrivna fordon 2025 – vilket sett till dagens produktion skulle utgöra ungefär en tredjedel av alla bilar man bygger. Det är ett tufft mål och den stora utmaningen är att hitta leverantörer som kan producera alla de batterier som behövs.

För två år sedan – i skuggan av dieselgate – började Volkswagen berätta om sin elektrifierade offensiv. Under hösten 2017 lanserade man "Roadmap E" och för några månader sedan berättade Volkswagen att man fördubblat sin upphandling av batterier, från 25 till 48 miljarder dollar.

Volkswagen skulle kunna bygga sina egna batterier men som upphandlingen visar valde man externa, asiatiska leverantörer. Men när nya koncernchefen Herbert Diess presenterade halvårsrapporten nyligen öppnade han också dörren för en möjlig, framtida VW-fabrik för batterier:

"I det långa loppet får vi inte vara helt beroende av några få asiatiska tillverkere," sa Herbert Diess under presskonferensen.

Totalt sett behövs det en enorm produktion av batteripaket och battericeller. Volkswagen har själva uppskattat bilindustrins behov till 40 fabriker i liknande storlek som Teslas Gigafactory i Nevada till 2025. För att nå den kapacitetsnivån behöver man alltså bygga många fabriker de närmaste sex–sju åren.

VW investerade för en månad sedan i startup-företaget QuantumScape, som forskar kring solid state-batterier. Det långsiktiga målet är att nå fram till produktionsfärdiga batterier till 2025. Solid state-batterier saknar elektrolyt och kan bära en betydligt större mängd energi i förhållande till storlek och vikt, jämfört med dagens batterier. Förhoppningen är att nå en fördubbling av energitätheten men utmaningen är att få ner tillverkningskostnaden på solid state-batterier.

Flera aktörer är aktiva när det gäller forskning kring solid state-batterierna. Men det är en lång väg kvar och det behövs flera tekniska genombrott för att lyckas. Nissans utvecklingschef Takao Asami beskrev läget så här för branschtidningen Automotive News:

"Alla solid state-batterier befinner sig i en inledande fas av utveckling. Enligt mig så står vi fortfarande kvar på ruta ett i det arbetet," sa Takao Asami.

Om Volkswagen Group bygger en egen batterifabrik, förmodligen placerad i Europa, så är det sannolikt att man också tar klivet till solid state-batterier.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag är helt övertygad om att VW bygger en egen batterifabrik.
Ja
21
1
Nej