Elcyklar populära bland tjuvar – stjäls på arbetsplatsen

Elcyklar har blivit mycket populära, inte minst tack vare premien på upp till 10.000 kronor man kan få för att köpa dem. Tyvärr har det också gjort både elcyklar och batterier populära bland tjuvar. Flest stölder sker på jobbet, enligt Folksam.

Cykelstölderna börjar i maj för att sedan toppa i augusti, det är sen gammalt. Det nya är att elcyklar är ett eftertraktat byte hos cykeltjuven. Och ofta gör cykelägarna det lätt för tjuven.

Enligt statistik från Brå (Brottsförebyggande Rådet) anmäldes 62.500 cykelstölder under 2017 vilket är oförändrat jämfört med 2016. Enligt Folksam är merparten av de dyrare cyklarna som stjäls elcyklar, de står för hälften av alla cyklar med ett värde över 9.000 kr. 

"De senaste åren har kostnaderna för ersättning av stulna cyklar kraftigt ökat, och det beror främst på att allt fler har cyklar som kostar lite mer och därmed också blir mer stöldbegärliga", säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare Folksam.

Trots att allt fler har dyrare cyklar är det vanligt att det slarvas med att låsa fast cykeln ordentligt. Bara 1,5 procent av de som fått sin dyrare cykel stulen hade den fastlåst med ett godkänt extralås samt låst fast den i ett fast fundament. För elcyklar är den siffran ännu lägre. Bara 0,5 procent hade låst fast sin cykel på ett korrekt sätt.

"Det är ju väl känt att tillfället gör tjuven, och när en cykel inte är fastlåst ordentligt gör man jobbet för cykeltjuven väldigt enkelt. Är det dessutom en dyr cykel blir motivationen för tjuven ännu större", säger Erik Arvidsson.

Att cykeln stjäls vid hemmet är det absolut vanligaste, dock inte för elcyklar. De stjäls framför allt vid arbetsplatsen. Över 40 procent av elcyklarna stjäls där.

"Många lämnar cykeln dåligt fastlåst när de går in för att jobba. Finns det ett cykelgarage eller liknande på arbetsplatsen rekommenderar vi att man använder sig av det. Elcykelägare bör även ta batteriet med sig för att undvika stöld och skadegörelse", säger Erik Arvidsson.

Tips

• Använd dubbla lås – till exempel inbyggt och ett bygellås
• Lås cykeln i ramen och i ett fast föremål
• Undvik att parkera cykeln bakom buskage/plank eller annat som skymmer. Dåligt upplysta platser gör att tjuven kan agera mer ostört vid skymningen eller på natten
• Märk cykeln med DNA-märkning
• Köp inte en misstänkt billig cykel – begär in kvitto med namn
• Elcykelägare bör ta med sig batteriet för att undvika stöld och skadegörelse

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har en elcykel.
Ja
29
34
Nej