Laddbilarna fortsätter öka – dieselbilarna fortsätter backa

Kia har lagt beslag på både andra- och tredjeplatsen bland laddhybriderna.

Laddbilarna fortsätter öka – dieselbilarna fortsätter backa

Det har gått en månad sedan det nya bonus/malus-systemet trädde i kraft, med högre bonus för alla som köper en elbil men också straffskatt för alla som slår till på en bil med höga utsläpp.

Bonus/malus ledde till en ny rekordsiffra för hur många nya bilar som registrerades innan det började gälla. Men nu är det lugnare på den svenska bilmarknaden, enligt nya siffror från branschorganisationen Bil Sweden: antalet nyregistrerade bilar minskade med 18 procent.

"Många kunder passade på att köpa malusbilar innan halvårsskiftet och dessutom valde många bilhandlare att registrera på fordon som nu ytterligare drar ner nyregistreringarna", säger Jessica Alenius, vice vd för Bil Sweden.

Några andra nyheter:

• Laddbilarna ökar... Nyregistreringana av elbilar och laddhybrider ökade med hela 32 procent i augusti jämfört med augusti förra året. Laddbilarna står faktiskt för nästan tio procent av alla sålda bilar.

• ...men kunde ha ökat mer. Många biltillverkare är tagna på sängen av hur många som vill byta till elbil eller laddhybrid. Leveranstiderna är långa. "Vår bedömning är att ökningstakten för laddbara bilar skulle varit ännu högre om det inte varit så långa leveranstider", säger Jessica Alenius på Bil Sweden.

• Dieselbilarna backar. Andelen dieselbilar är nu nere på knappt 30 procent. Den siffran var hela 47 procent i augusti förra året och den låg på över 60 procent för några år sedan.

• Topplistan. Bästsäljarna är fortfarande Volvo S/V90, Volkswagen Golf, Volvo S/V60, Volkswagen Passat och Volvo XC60.

• Kia in på laddtoppen. Bland laddhybriderna har Kia lagt beslag på både andra- och tredjeplatsen i registreringsstatistiken med Niro respektive Optima. Volkswagen Passat GTE är etta.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag köper en laddbil nästa gång jag byter.
Ja
27
19
Nej