Volvo 360c visar en elektrisk och autonom färd som utmanar inrikesflyget

Med självkörande bilar går det att använda restiden effektivt. Varför flyga när det går snabbare att få skjuts i en autonom bil? Volvo vill ta ledningen med framtidskonceptet 360c.

Volvo 360c visar en elektrisk och autonom färd som utmanar inrikesflyget

Volvo presenterar ett framtidskoncept som kan bli verklighet om inte allt för många år. Med fordon som Volvo 360c får man ett mobilt, självkörande kontor för effektiv jobbpendling eller alternativ till inrikesflyget.

Den autonoma, elektriska Volvo 360c är tänkt att helt förvandla våra transporter och är en del av Volvos vision av framtidens resor. De djärva idéerna kan ge Volvo nya inkomstkällor och bli en del av förvandlingen från biltillverkare till att istället erbjuda mobilitetstjänster

"360c utforskar vad som blir möjligt när vi tar bort den mänskliga föraren, tar vara på nya friheter när det gäller design och tar tillbaka tid – det ger en föraning om hur autonom körteknik kommer att förändra världen som vi känner den. Möjligheterna är ofattbara," säger Mårten Levenstam, senior vice president för corporate strategy på Volvo Cars.

Elbilar erbjuder miljöfördelar och när eldriften kombineras med självkörande funktioner öppnas möjligheter till en helt ny stadsmiljö. Bilparkering i city behövs till exempel inte eftersom de autonoma bilarna själv kan hitta lämplig parkeringsplats, en bit utanför stadskärnan. Självkörande bilar gör det också mindre viktigt hur långt det är mellan arbetsplatsen och hemmet, eftersom restiden kan utnyttjas som arbetstid.

"Att människor blir mindre beroende av att ha nära till städer är bara ett exempel på effekterna av att ta bort bördan av improduktiv restid," säger Mårten Levenstam.

"Det självkörande 360c-kontoret gör det möjligt för människor att leva och bo på större avstånd från överbefolkade städer och istället använda sin tid på ett både trevligare och effektivare sätt."

Volvo 360c visar på fyra möjliga användningsområden för självkörande fordon: en sovmiljö, mobilt kontor, vardagsrum och en plats för underhållning. Tillsammans utgör de ett attraktivt resealternativ som kan konkurrera med inrikesflyg, buss- och tågförbindelser. Autonoma fordon ger också konkurrenskraftiga fördelar i form av komfort, bekvämlighet och avskildhet.

Korta flygresor, främst inrikes, är ett område som omsätter många miljarder varje år. Volvo 360c-sovmiljön gör det möjligt att resa i första klass från dörr till dörr utan att lägga tid på att resa till flygplatsen, säkerhetskontrollen och sitta i ett bullrigt och trångt flygplan för att sedan anlita ytterligare minst en transporttjänst för att komma till resmålet.

"Vi ser på 360c som en konversationsstartare, där vi kommer att få fler idéer och svar i takt med att vi lär oss mer," säger Mårten Levenstam. "Men vi tror ändå att helt autonom körning har potential att förändra vårt samhälle i grunden på många sätt. Det kommer att få stor inverkan på hur människor reser, hur vi utformar våra städer och hur vi använder infrastruktur."

"Men vi är bara en av många intressenter, så vi förväntar oss och bjuder in till en bred diskussion allt eftersom samhället lär sig att göra mesta möjliga av denna banbrytande teknik," avslutar Mårten Levenstam.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det här verkar vara ett smart färdsätt. Sätt igång och bygg!
Ja
48
10
Nej