Slut på gratisåkandet för elbilisterna i Oslo

Är det smart att fasa ut subventionerna som håller uppe elbilsförsäljningen?

Slut på gratisåkandet för elbilisterna i Oslo

Att ta bort trängselskatten för elbilar har varit en viktig del i att få fart på elbilsförsäljningen i Norge. Elbilarna har dessutom kunnat köra i bussfiler, och de har fått ordentliga rabatter på nybilspriset.

Men nu är det slut på gratisåkandet för elbilarna, skriver sajten Side 3. Den 1 mars 2019 införs trängselskatt för alla som kör elbil i Oslo, och redan 2020 ska trängselskatten ökas.

Nästa år får elbilisterna betala fem norska kronor per passage i varje riktning, men i rusningstid ökar den summan till det dubbla. (Fem norska kronor är med dagens kurs ungefär lika mycket som 5,50 svenska kronor.)

2020 ökar summan till tio kronor (eller 15 i rusningstrafik) per passage i varje riktning. Den summan är dock fortfarande bara hälften så hög som för dieselbilar.

Den här nyheten kommer alldeles för tidigt, och ökningen är alldeles för hög, tycker intresseföreningen Norsk Elbilforening.

"Elbilarna ska självklart vara med och betala med tiden, men vi måste ha is i magen. Fördelarna med elbil måste få lov att verka i flera år till", säger generalsekreteraren Christina Bu till Side 3.

Det här är ytterligare ett tecken på att elbilarna kanske inte alltid kommer vara de ekonomiska sparbössorna som de kan vara idag. Elbilssubventioner är bevisat viktiga för att få upp försäljningen, men faktum kvarstår att en elbil trängs lika mycket som en bensin- eller dieselbil i stadstrafik.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker absolut att elbilarna borde slippa trängselskatt även i fortsättningen.
Ja
29
15
Nej