Toyota erkänner: Vi är sena på "elbilståget" – fortsätter storsatsa på hybrider

Om tio år ska varannan Toyota vara "elektrifierad".

Toyota erkänner: Vi är sena på "elbilståget" – fortsätter storsatsa på hybrider

Toyotas vd Akio Toyoda sätter hybrider i centrum för målet att innan år 2030 sälja 5,5 miljoner elektrifierade bilar om året. Det är hälften av hela Toyotas produktion.

Toyoda medger att företaget varit sena ut med helt eldrivna bilar. Den första ska komma under 2020 och redan några år senare ska det finnas minst tio helt batteridrivna bilar i utbudet. Ändå räknar man med att 4,5 miljoner av försäljningsmålet 2030 ska bestå av hybrider, antingen tradtionella eller laddhybrider.

Akio Toyoda satsar stenhårt på hybrider.

Några som är medvetna om denna storsatsning på hybrider är deras batterileverantör.

Primearth EV Energy Co (PEVE) – ägt till 80,5 procent av Toyota och 19,5 procent av Panasonic – är specialiserade på battericeller för traditionella hybrider. Majoriteten av dessa batterier är de äldre, tyngre nickelmetall istället för litiumjon.

PEVE erkänner att man ligger i bakkant när det gäller mer energitäta batterier för laddhybrider och renodlade elbilar. Men huvudägaren lär ändå hålla dem sysselsatta.

"Toyotas styrka är hybrider och just nu räknar Toyota med oss för hybridbatterier. Vi har händerna fulla med att hålla jämna steg med efterfrågan", säger PEVE-chefen Shigeki Suzuki till Automotive News.

Just nu har PEVE bara kapacitet för att leverera en tredjedel av Toyotas framtida behov. Men man är beredda att höja sig flera snäpp. Redan år 2021 räknar man med att ha ökat kapaciteten i Japan till närmare 2,5 miljoner batteripaket om året.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Toyota gör rätt som satsar mer på hybrider än batteridrivna bilar!
Ja
21
58
Nej