Volkswagen ID Buzz Cargo vill vara hantverkarens nya drömbil – med räckvidd på 55 mil

Transportversionen av retrobussen ID Buzz har fått grönt ljus för serieproduktion.

Volkswagen ID Buzz Cargo vill vara hantverkarens nya drömbil – med räckvidd på 55 mil

Förra året visade Volkswagen upp en eldriven retrobuss med inspiration från 50-talets Folkabuss. Volkswagen ID Buzz har fått grönt ljus för serieproduktion, men tyvärr dröjer det till 2022.

Nu kommer något att trösta sig med under tiden. Volkswagen ID Buzz Cargo är en transportbilsversion av det roliga konceptet som säkert skulle kunna locka budbilsfirmor, hantverkare och andra som kör skåpbil.

De flesta transportbilar rullar inte särskilt långt per dag och kan dessutom laddas på natten, men trots det har Volkswagen försett ID Buzz Cargo med ett jättebatteripaket på 111 kWh som ger en räckvidd på 55 mil enligt WLTP-körcykeln. För den som vill pressa ned priset och inte behöver så lång räckvidd kommer även mindre batteripaket, från 48 kWh.

Elmotorn är på 150 kW (204 hästkrafter) och bilen är bakhjulsdriven, men fyrhjulsdrift blir tillval. Maxlasten ligger på 800 kilo.

Den största designskillnaden mot familjeversionen av ID Buzz är att transportbilsmodellen ID Buzz Cargo inte har några sidofönster bak. Den har också elva centimeter längre överhäng bak. I övrigt är dimensionerna ungefär samma som i dagens Volkswagen Transporter, men utrymmena blir förmodligen mycket bättre eftersom eldrivlinan tar mindre plats än en drivlina med förbränningsmotor.

På insidan bjuds hantverkaren på ett "elektrifierat" hyllsystem och på taket finns solceller som Volkswagen säger skulle kunna ge 1,5 mil längre räckvidd. Dessutom finns ett vanligt eluttag för verktyg.

Volkswagen ID Buzz Cargo har tre sittplatser fram, men mittplatsen kan fällas ned och skapar då en arbetsstation där föraren kan sitta och jobba när bilen själv tar över körningen (den är förberedd för att nästan helt själv ta över körningen i många situationer).

Volkswagen ID Buzz dröjer alltså till 2022, men har vi tur kan transportversionen ID Buzz Cargo dyka upp redan 2021.

Bilen bygger på VW:s elbilsplattform MEB som även ska ligga till grund för många andra elbilar.

Volkswagens kommande elbilar samlas under namnet "ID", och först ut i elbilsfamiljen blir ID Neo som hamnar i ungefär samma storleksklass som Golf. Men Volkswagen har större planer än så: efter ID Neo kommer förutom ID Buzz och ID Buzz Cargo även en stor lyxsedan och flera suvar.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Nu vill jag blir hantverkare!
Ja
158
22
Nej