Kris för laddhybriderna – nästan ingen kan leverera

Biltillverkarna har hamnat i en krissituation – det är nästan ingen som kan leverera en laddhybrid med kort väntetid. Volkswagen kan inte leverera storsäljaren Passat GTE förrän i juli nästa år.

Annons
Annons

Den nya körcykeln som alla biltillverkare måste använda för att mäta utsläppen för nya modeller fortsätter ställa till enorma problem.

Vi har tidigare skrivit om hur till exempel Volkswagen tvingats stoppa försäljningen av flera modeller, eller arbeta om dem. Särskilt laddhybrider är drabbade och det leder till extremt långa leveranstider.

Nu kommer nya uppgifter från branschtidningen Automotive News om hur allvarligt läget är.

Volkswagen, Mercedes och Porsche har alla tvingats stoppa försäljningen av vissa laddhybridmodeller i väntan på WLTP-godkännande. Även BMW ska vara drabbade, enligt uppgifterna, men inte i lika hög grad.

Den nya körcykeln är mer verklighetstrogen än den gamla NEDC-körcykeln. Det innebär högre utsläpp och kortare räckvidd på el. Det i sin tur innebär att laddhybrider kan ”trilla över” gränsvärdet för miljöbilsrabatter i flera länder – och det hotar försäljningssiffrorna.

Kris för laddhybriderna – nästan ingen kan leverera
Mercedes har inga laddhybrider öppna för beställning. E-klass och S-klass kommer tillbaka inom några månader men C-klass dröjer till nästa år.

Passat GTE tillbaka först nästa sommar

Hos Volkswagen är läget i Europa riktigt illa. Storsäljaren Passat GTE kan över huvud taget inte säljas förrän i juli nästa år, när en uppdaterad version kommer. Inte heller Golf GTE finns till försäljning, och för den finns inte ens något datum för när den kommer tillbaka.

Det är lång kö till anläggningarna som WLTP-testar nya bilar. Många biltillverkare prioriterar att testa bensin- och dieselbilar före laddhybrider. ”Vi måste prioritera högvolymmodellerna”, säger en talesperson för Volkswagen till Automotive News.

Allt det här innebär att många stora biltillverkare har väldigt svårt att leverera laddhybrider – samtidigt som efterfrågan skjuter i höjden.

Men den enes död – den andres bröd. För Mitsubishi och Kia kan de här leveransproblemen innebära en försäljningsboom. Båda två har tidigare sagt till Recharge att de kan leverera laddhybrider med kort eller ingen väntetid. Mitsubishi Outlander kom dessutom nyss i uppdaterat utförande.

Annons
Annons
Rulla till toppen