Överraskningen: Renault K-ZE är nya budgetelbilen

Men den har en stor nackdel: räckvidden är betydligt kortare än hos konkurrenterna.

Överraskningen: Renault K-ZE är nya budgetelbilen

Renaults elbil Zoe har ett ordentligt grepp om elbilsmarknaden i Europa. Här i Sverige är den ofta med på listan över de mest sålda elbilarna, framför allt sedan den fick större batteri med längre räckvidd.

Nu visar Renault upp en helt ny eldriven suv-modell, eller crossover, som kallas Renault K-ZE. Koncernchefe, Carlos Ghosn beskriver den som en överkomlig elbil – exakt vad den ska kosta är inte klart, men att Renault haft lågt pris i fokus under utvecklingen står klart.

Baseras på budgetbilen Kwid

Designmässigt syns det att grundmaterialet i den här bilen är budgetmodellen Kwid, som Renault säljer för motsvarande 36.000 kronor i Indien. Men då har Renault sparat in på det mesta – säkerhetsnivån är till exempel usel med krockkudde för föraren som tillval (!).

Vi har tidigare skrivit om uppgifter om att Renault ska släppa en budgetelbil för 70.000 kronor. Om priset faktiskt kan pressas ned så mycket återstår att se – i Sverige skulle priset förmodligen bli högre än så, på grund av högre utrustningsnivå.

Renault K-ZE börjar säljas nästa år och tyvärr får vi inte veta så många detaljer om bilen ännu. Renault avslöjar i alla fall att bilen ska klara 25 mil på en laddning enligt den gamla NEDC-körcykeln vilket borde bli 19 mil som bäst i verkligheten.

Det är väldigt långt från de nya elsuvarna från Hyundai och Kia som ska klara långt över 40 mil i den mycket strängare WLTP-körcykeln. Men Renault ska alltså fokusera på betydligt lägre pris.

Förutom elbilen K-ZE ska Renault lansera hybrid- och laddhybridversioner av Clio, Megane och suven Captur.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Om den här elbilen kostar 150.000 kronor slår jag till direkt.
Ja
147
75
Nej