BMW:s viktiga nyhet: Äntligen kan bilen uppdateras över nätet

3-serien får efterlängtad nyhet som extremt få biltillverkare kan skryta med.

BMW:s viktiga nyhet: Äntligen kan bilen uppdateras över nätet
BMW ska kunna uppdatera bilarna direkt över nätet – nu behöver ägaren alltså inte svänga förbi verkstaden.

När täcket föll och BMW premiärvisade nya generationen 3-serie fokuserade de flesta på designen, som uppdaterats försiktigt jämfört med förra modellen, eller de sex motorerna som BMW släppte specifikationer för.

Men i det 33 sidor långa pressmaterialet döljer det sig också en annan viktig nyhet som de flesta nog missat: BMW 3-serie får möjlighet att uppdatera mjukvaran trådlöst via nätet.

Det här är en stor nyhet i bilvärlden – Tesla var länge helt ensamma om att erbjuda mjukvaruuppdatering över nätet men flera bilmärken är på gång, bland andra Volvo.

Slipper åka till verkstaden

De stora biljättarna har länge tvekat inför att lansera trådlösa uppdateringar, av två anledningar: dels minskar behovet av att åka till verkstaden, och dels kan uppdateringarna innebära en säkerhetsrisk om biltillverkaren inte utvecklar den här tekniken på rätt sätt.

Mjukvaruuppdateringarna kan både innehålla nya funktioner och finesser för bilägaren och mer kritiska buggfixar och säkerhetsuppdateringar som behöver åtgärdas snabbt. Då behöver ägaren alltså inte åka in till verkstaden.

Bilen kan ta emot uppdateringarna antingen via ett inbyggt sim-kort eller internetanslutingen i bilägarens smartphone. Det är oklart om mjukvaruuppdateringarna blir standard eller tillval, och om de i så fall kostar pengar.

Lanserar också egen röststyrning – men den förstår inte svenska än

BMW 3-serie får också en del andra tekniknyheter, bland annat:

• BMW:s egenutvecklade röststyrning som till exempel kan styra navigation och klimatanläggning. Svenska verkar dock inte vara med som ett av språken vid lanseringen.

• Precis som i Tesla Model 3 behövs inte längre bilnyckeln. Istället kan föraren använda en smartphone som bilnyckel eller ett särskilt nyckelkort.

• Navigationssystemet kan informera om lediga parkeringsplatser med hjälp av Parking Space Assistant.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag ska absolut ha uppdateringar över nätet i min nästa bil.
Ja
113
33
Nej