Danmark kan införa stopp för nya bensin- och dieselbilar – redan om tolv år

Ska vända trenden och öka försäljningen av elbilar.

Danmark kan införa stopp för nya bensin- och dieselbilar – redan om tolv år

Danmark har haft en extremt udda elbilspolitik jämfört med andra länder. De senaste åren har elbilsförsäljningen sjunkit till nära noll på grund av underliga subventioner – eller inga subventioner alls.

Nu verkar något vara på väg att hända. Redan 2030, om tolv år, kan nya försäljningen av nya bensin- och dieselbilar förbjudas. Att sälja hybridbilar kan förbjudas fem år senare, 2035. Samtidigt ska elbilssubventionerna skruvas upp för att öka försäljningen.

"Det är väldigt ambitiöst och kommer bli svårt att uppnå. Men det är precis därför vi måste försöka", säger Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Han vill att Danmark ska ses som ett föregångsland.

"Transportsektorn står idag för en fjärdedel av Danmarks koldioxidutsläpp och luften i de största städerna är förorenad. Därför sätter regeringen nu ett klart mål: om tolv år, bara tolv år, stoppar vi försäljningen av nya bensin- och dieselbilar", sa han under tisdagen enligt Sydsvenskan.

Om det här förslaget går igenom är än så länge oklart. Danmark skulle knappast bli först i världen att införa den här typen av stränga försäljningsförbud – flera andra länder ska införa liknande förbud – men att förbjuda nya bilar med förbränningsmotor redan 2030 är mer ambitiöst än kraven i de flesta andra länder.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Ett bra förslag!
Ja
30
5
Nej