Norge slår världsrekord i elbilar – Tesla Model X i topp

Norge slår världsrekord i elbilar – Tesla Model X i topp

Det är ingen hemlighet bland elbilsentusiaster att vårt grannland Norge ligger bättre till än de flesta i omställningen till eldrift.

Nu kommer nya siffror som återigen visar att elbilsförsäljningen går som tåget. Elbilsandelen är nu uppe i över 45 procent. I september förra året var den siffran 29 procent.

Inget annat land kommer i närheten av att nästan varannan ny bil är eldriven.

"En så stor elbilsandel innebär en rekordlåg snittsiffra för koldioxidutsläpp på 55 gram per kilometer", säger Øyvind Solberg Thorsen på Opplysningsrådet for veitrafikken.

En anledning är att den nya WLTP-körcykeln trätt i kraft. Den är mycket strängare än den gamla NEDC-körcykeln och det innebär att bilarna får högre utsläppssiffror – och det ger högre skatt. Då väljer fler en elbil.

Andelen dieselbilar ligger nu bara på tolv procent i Norge. Motsvarande siffra förra året var 18 procent.

Elbilen som stod för flest nyregistreringar var Tesla Model X – kanske lite överraskande med tanke på den höga prislappen. Nissan Leaf kom först på andra plats. Men det har en förklaring: Tesla brukar göra ett "leveransrace" av nya bilar under sista månaden i varje kvartal och det är därför så många Teslor registrerades just i september.

Hittills i år är Nissan Leaf överlägset populärast.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tycker Sverige borde införa mycket större subventioner för elbilar.
Ja
277
91
Nej