Elbilsladdning brände ned huset – nu är utredningen klar

Branden började i carporten och spred sig snabbt även till grannhuset. Elsäkerhetsverket går ut med en varning.

Elbilsladdning brände ned huset – nu är utredningen klar

För alla som kan är det både billigast och bekvämast att ladda elbilen hemma eller på jobbet – inte "på stan" i en publik laddstolpe.

Men laddningen måste göras på rätt sätt. Annars finns risk för brand.

I somras vaknade en familj i ett tvåfamiljshus av att huset började brinna. Familjen med tre barn klarade sig, men huset blev totalförstört, skriver tidningen Elinstallatören.

Nu är utredningen om brandolyckan klar, och den visar att det framför allt var ett viktigt fel som ledde till att huset började brinna.

"Branden orsakades antingen av vägguttaget eller av timern där laddaren var ansluten", säger Michael Steen på Attention TC som gjort utredningen, till Elinstallatören.

Att installera en laddbox kan vara väl investerade pengar. Det finns gott om alternativ både från biltillverkarna och på eftermarknaden.

Branden startade i carporten. Elbilen var ansluten till ett vanligt schukouttag med en timer och brukade laddas nattetid. Det här är en lösning som inte bör användas permanent för elbilsladdning, enligt Elsäkerhetsverket, eftersom det ger hög belastning på husets elnät under lång tid.

Rådet från Michael Steen är att låta en certifierad elinstallatör ordna en fast laddplats för elbilen och att inte köpa en billig piratkopia av laddsladden på nätet, som har betydligt sämre kvalitet än originalsladdarna.

Elsäkerhetsverket har gått ut med en varning om att inte ladda elbilen utomhus med en timer eller förlängningssladd som är avsedd för inomhusbruk. Det är viktigt att husets elsystem kollas igenom för att säkerställa att det faktiskt klarar elbilsladdning.

Laddbox blir billigare med bidrag

Vi har tidigare skrivit om riskerna med elbilsladdning hemma. Det gäller att ha koll på elsystemet och det kan vara värt att investera i en säker laddbox.

"Skaffar man en elbil är det en ny last på elanläggningen – och då måste man ju veta om den faktiskt klarar av det. Regelmässigt finns det inga förbud mot att ladda hemma i en vanlig kontakt, men det är inget som vi kan rekommendera", har Michael Carlson, teknisk expert på Elsäkerhetsverket, sagt i en intervju med Recharge.

Nu finns dessutom ett bidrag för att installera laddplats hemma.

"Jag kan tycka att det är lämpligt att investera i en laddbox eftersom man nu får bidrag. Utöver att man då får en säker installation, kan den styra eluttaget beroende på övrig belastning vilket gör att man kan använda sitt hem på bästa sätt. Visst, det kostar pengar, men är man verkligen beredd att riskera barn och hus bara för att man är lite snål?", säger Mikael Carlson.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Om jag hade en elbil skulle jag ladda mest hemma.
Ja
264
25
Nej