Mercedes E-klass kommer tillbaka som laddhybrid – nu med kombikaross

Laddhybridversionen av E-klass gör comeback. Välj mellan bensin- eller dieselmotor.

Mercedes E-klass kommer tillbaka som laddhybrid – nu med kombikaross

Mercedes har visat upp en ny laddhybridversion av C-klass, som till skillnad från den utgående modellen har dieselmotor under huven. Men senare kommer även en laddbar C-klass med bensinmotor.

Nu har turen kommit till Mercedes E-klass, och här lanseras båda laddhybridversionerna samtidigt – det vill säga en med bensinmotor och en med dieselmotor.

Mercedes E300e är bensinmodellen med en 2,0-liters fyrcylindrig motor på 211 hästkrafter och en elmotor på 122 hästkrafter. Systemeffekten ligger på 320 hästkrafter och vridmomentet på 700 Nm.

Tack vare ett batteripaket på 13,5 kWh blir räckvidden på eldrift drygt fem mil, men tyvärr envisas Mercedes med att använda den gamla och väldigt tillåtande NEDC-körcykeln. I verklig trafik blir räckvidden kortare.

Inte bäst i klassen på räckvidd

Hur långt bilen går i verkligheten får vi undersöka i ett kommande test, men rent specifikationsmässigt verkar det som att Mercedes har en del att ta igen. Redan nu finns konkurrenter som klarar över sex mil på eldrift, men Mercedes räckvidd på fem mil är trots allt bättre än i gamla föregångaren E350e som bara klarade 3,3 mil (eller 2,2 mil i vårt test).

Mercedes E300de är dieselmodellen och här delas drivlinan med Mercedes C300de. Det innebär en 2,0-liters dieselmotor på 194 hästkrafter, en systemeffekt på 306 hästkrafter och vridmoment på 700 Nm. Här blir räckvidden på eldrift 5,4 mil.

En viktig nyhet på den svenska marknaden är att Mercedes E300de, alltså dieselversionen, också kommer som kombi. Tidigare har Mercedes E-klass som laddhybrid bara funnits med sedankaross. Så blir det även i fortsättningen för bensinmodellen, men dieseln kommer alltså även som kombi. Då sjunker dock den uppgivna räckvidden på eldrift till 5,2 mil.

Mercedes E-klass som laddhybrid börjar säljas mot slutet av året.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

En laddhybridkombi tycker jag är ett betydligt bättre köp än en vanlig dieselkombi.
Ja
194
32
Nej