Svenska batteriföretaget Northvolt bildar konsortium med BMW Group och Umicore

Peter Carlsson och Northvolt kommer ett steg närmare sin batteritillverkning i Skellefteå. Men hur mycket BMW investerar framgår inte.

Svenska batteriföretaget Northvolt bildar konsortium med BMW Group och Umicore
Genom att samarbeta med BMW och Umicore kommer Peter Carlsson ett steg närmare sin batterifabrik.

Svenska batteriföretaget Northvolt ska utveckla fordonsbatterier ihop med BMW Group och Umicore. De tre företagen bildar ett konsortium för forskning, produktion och återvinning av batterier.

Syftet med samarbetet är att tillsammans skapa en europeisk kompetens kring fordonsbatterier och deras "kretslopp". Från utveckling, framtagning av råvaror och till produktion av batterier. Efter att batterierna tjänat färdigt i elbilar och andra fordon kan de fortsätta att användas som backup vid energilagring (vindkraft och solenergi) och så småningom återvinnas för att kunna återanvända råvarorna.

För BMW är det viktigt att ha kontroll över hela kedjan, från forskning och framställning till återvinning. Där fann man en samsyn hos Northvolt Labs, och de två företagen har samarbetat en tid.

"BMW och Northvolt har ett gemensamt engagemang för att minska koldioxidutsläppen från transportsektorn", säger Peter Carlsson, grundare och koncernchef för Northvolt.

"Eftersom batterier blir en viktig och strategisk fråga för biltillverkare markerar detta partnerskap inte bara en viktig milstolpe för Northvolt, utan belyser också betydelsen av att använda miljömässigt hållbara battericeller i den kommande vågen av elektrifiering."

Umicore är ett företag med spridd verksamhet och inriktning mot energi, kemi, återvinning och produkter för fordonsindustrin. Umicores roll i konsortiet är utveckla nya material till battericellerna, bland annat från återvunna metaller.

BMW går in med en "första investering" i Northvolt men några summor nämns inte.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Intressant samarbete!
Ja
96
3
Nej