Volkswagen döms efter dieselgate – straffas med att bygga laddstolpar

Volkswagen tvingas genom sitt dotterbolag Electrify America att investera två miljarder dollar i att bygga laddstolpar. Det är straffet för att ha fuskat med dieselutsläppen.

Volkswagen döms efter dieselgate – straffas med att bygga laddstolpar

Volkswagen ska genom sitt dotterbolag Electrify America bygga nya laddstoplar. Innan juni nästa år ska nära 2.500 fungerande laddstolpar utspridda på nästan 500 platser vara byggda runt om i USA.

Bakgrunden till detta är ett mycket finurligt uttänkt straff för dieselgate. Volkswagens har dömts till att investera två miljarder dollar i att utveckla infrastukturen för laddning av elbilar. Dessutom får inte laddstationerna vara exklusiva för Volkswagens elbilar utan ska vara tillgängliga för alla fabrikat.

Att infrastrukturen för ebilsladdning byggs ut, och hamnar på Volkswagens nota, kan bana väg för andra elbilstillverkare. Att det finns fler laddstationer bör vara bra för elbilsmarknaden i stort.

Stationerna som Electrify America bygger sprids dels ut längs de stora vägarna i USA. De stationerna kommer erbjuda laddningseffekt på 350 kW. Men det ska också byggas i städerna, vid affärer och flerfamiljshus.

I dessa fall kommer själva laddarna doneras till fastighetsägarna, men Electrify America har ansvar för att underhålla laddarna i tio år. Det är också upp till fastighetsägarna om de vill ta betalt för laddningen eller ej.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Ett mycket bra straff!
Ja
122
13
Nej