Tesla stäms av ägare efter krasch – körde med Autopilot inkopplat

Tesla stäms av ägare efter krasch – körde med Autopilot inkopplat
Tesla Model S.

Så har det hänt igen. En Tesla med sitt halvautonoma system Autopilot inkopplat har krockat med ett stillastående fordon. Föraren, som mirakulöst överlevde kollisionen i nära 130 km/h, väljer nu att stämma tillverkaren.

Mannen skriver i skriver i stämningen den att han upplever att Tesla lurar sina kunder till alltför hög tilltro till säkerheten i deras halvautonoma system Autopilot. 

Vidare skriver han att han blivit försäkrad av Teslas showroompersonal att det enda som behövs göras med Autopilot inkopplat är att då och då sätta handen på ratten och att resten sköts av bilen.

Tesla vidhåller att det är på förarens ansvar att, trots att Autopilot är inkopplat, hela tiden hålla uppmärksamhet på trafik och omgivning.

De säger också att de anstränger sig mycket för att informera och utbilda sina kunder i vad Autopilotsystemet är och inte är och när det kan användas och inte. 

Då och då får vi rapporter om att bilar som körs med halvautonoma system inkopplade krockar med stillastående föremål, till synes helt utan att ha märkt det. Det beror på att systemen inte är tillräckligt sofistikerade för att kunna avgöra om det stillastående objektet befinner sig på vägen, bredvid vägen eller ovanför vägen.

Därför programmeras inte systemen för att stanna för sådana objekt utan antar att föraren är uppmärksam nog att styra undan. Vilket föraren förstås ska vara så länge systemet inte är helt autonomt.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag använder mig av ett halvautonomt system.
Ja
64
111
Nej