GM-chef gör klart: Inga eldrivna pickuper – på två decennier

När det gäller laddbilar har General Motors ett brokigt förflutet. Efter den första elbilen på 1990-talet, som skrotades, kom två näst intill revolutionerande bilar många...

Annons
Annons

När det gäller laddbilar har General Motors ett brokigt förflutet. Efter den första elbilen på 1990-talet, som skrotades, kom två näst intill revolutionerande bilar många år senare: laddhybriden Volt och prisvärda elbilen Bolt.

Men när det gäller de riktiga storsäljarna, pickuperna – som också drar in enorma summor åt GM – har biljätten inte alls lika ambitiösa planer. Det dröjer åtminstone två decennier innan pickuperna blir eldrivna, uppger globala strategichefen Mike Abelson i en intervju med Detroit Free Press.

Det är ett uppseendeväckande uttalande med tanke på att Tesla har planer på en eldriven pickup som ska lanseras om några år, om allt går enligt plan. Och just pickuper är ett segment där förbrukningssiffrorna behöver sänkas mest: det handlar om stora, tunga och därmed törstiga bilar som fortfarande ofta har V8-motor.

Det som ändå talar för att ha en försiktig approach till att elektrifiera pickuper är att de ofta används för att dra tunga släp, lastas tungt och köras långt. Då blir räckvidden kortare och GM har heller inget snabbladdningsnät som Tesla.

Men å andra sidan hade man kanske kunnat förvänta sig att GM-chefen skulle sagt något i stil med att ”det är en utmaning”, istället för att helt avskriva tanken på en eldriven pickup under de kommande 20 åren.

Han har heller inga planer för att göra självkörande eller autonom teknik till pickuper. Även det ett ganska kontroversiellt uttalande med tanke på att bilarna alltså ofta körs långt på motorväg, och att pickupköparna bevisligen är intresserade av teknik – många storsäljande pickuper finns med finesser som Apple CarPlay och inbyggt trådlöst nätverk.

”Kärnverksamheten kommer vara vår kärnverksamhet under ytterligare några decennier. Det blir inga autonoma eller eldrivna pickuper”, säger Mike Abelson.

I andra delar av modellprogrammet ska GM ha 20 nya eldrivna bilar under de kommande fem åren. Och tack vare det är Mike Abelson övertygad om att GM kommer köra om konkurrenterna när det gäller elbilar.

”Vi tror att vi kommer vara branschledande inom elbilar någon gång under nästa decennium”, säger han i intervjun.

Annons
Annons
Rulla till toppen