Fler detaljer om Volkswagens nya ”el-folkvagn” – det blir en crossover med T-Roc-stuk

Femsitsig, lätt förhöjd och med en prislapp på runt 20.000 euro. Allt mer sipprar ut om elbilen som ska bli vår tids "folkvagn".

Fler detaljer om Volkswagens nya ”el-folkvagn” – det blir en crossover med T-Roc-stuk
Enligt flera källor kommer Volkswagens nya "billiga" el-folkvagn att få former med drag av nya T-Roc.

Vi har redan tidigare berättat att Volkswagen planerar en billig elbil som ska bli vår tids "folkvagn".

Nu kommer fler detaljer om bilen. Det handlar om en femsitsig bil som beskrivs som en "kompakt crossover" med förhöjd markfrigång och exteriöra dimensioner som påminner om den nya T-Roc. Det uppger brittiska Autocar som anger källor "hos den tyska biltillverkaren".

El-folkvagnen ska lanseras under 2022 och enligt VW:s styrelseordförande Herbert Diess kan priset bli så lågt som 20.000 euro.

Den nya el-folkvagnen blir den femte i Volkswagens ID-serie, som inleds med lanseringen av halvkombin Neo under 2020. Efter den följer sedan produktionsversionerna av koncepten Crozz, Vizzion och efterträdaren till den klassiska VW-bussen, Buzz.

Volkswagenchefen Herbert Diess tillsammans med Neo – den första modellen som lanseras inom ID-serien.

Idén bakom denna femte ID-modell är att den ska ha ett tidlöst utseende, rymlig interiör och ett pris som gör den överkomlig för ett stort antal bilköpare på samtliga Volkswagens befintliga marknader.

Precis som med andra ID-modeller kommer el-folkvagnen byggas på koncernens MEB-plattform med frontmonterad elmotor och med en batterikapacitet som även i enklaste modellen överstiger de dryga 30 mil som uppges för dagens e-Golf. ID-modellerna kommer få räckvidder upp till 60 mil enligt den gamla NEDC-körcykeln.

Produktionen av el-folkvagnen kommer att ske i Emden-fabriken i Tyskland, som har en kapacitet på över 300.000 bilar om året och där man idag bygger Passat och Arteon. Det lär finnas planer att tillverkningen av nästa generation av Passat och Arteon flyttas till Skodas Kvasiny-fabrik i Tjeckien, som bygger Superb idag.

Beslutet att använda Emden-fabriken för produktionen av elfolkvagnen betyder att Volkswagen kommer ha en kapacitet på över en miljon elbilar år 2022.

Rykten i Kina gör gällande att den kommande elfolkvagnen också kan vara grunden för en ny joint venture-modell mellan Volkswagen och JAC (Anhui Jianghuai Automobile) och säljas under det nya elbilsmärket Sol.

Det lär dessutom finnas planer på att den nya lågprismodellen kan utgöra basen för ett globalt mobilitetsprojekt inom det nya dotterbolaget Moia, som utvecklar idéer för bildelning och andra mobila lösningar.

Fram till år 2025 planerar Volkswagenkoncernen att lansera 27 olika MEB-baserade modeller.

Den nya elfolkvagnen ska – precis som alla ID-modeller – byggas på Volkswagens modulära elbilsplattform, MEB.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det här är vad världen väntar på!
Ja
219
18
Nej