Inget ladda hemma-bidrag i M/KD-budgeten – även Klimatklivet drabbas

Riksdagen röstade förra veckan igenom Moderaterna och Kristdemokraternas budget för 2019. I den finns en del nedskärningar som drabbar bilismen. Bland annat slopas Ladda hemma-bidraget.

Inget ladda hemma-bidrag i M/KD-budgeten – även Klimatklivet drabbas

Ladda hemma-bidraget har inneburit att en privatperson kan få 50 procent och som mest 10.000 kronor i bidrag för att installera en laddbox i anslutning till hemmet. Den möjligheten försvinner alltså med den nya budgeten.

Det är något som oroar Anna Fägersten på Defa e-mobility som utvecklar laddboxar. Hon säger till Expressen att detta kan betyda att marknaden tar flera steg tillbaka och att fler billister riskerar att använda sig av osäkra laddplatser.

Mattias Goldmann från den liberala tankesmedjan Fores är inte lika kritisk utan pekar på att det kan åligga biltillverkarna bistå med laddboxar till kunderna.

"Ladda hemma-bidraget har inte använts så mycket och jag gråter inga floder över att det försvinner. Det blir lite extra tryck på bilbranchen att hjälpa till med laddboxar till de som köper en laddbar bil, säger Mattias Goldmann till Expressen.

Bidraget som kallas Klimatklivet och som riktar sig till bland annat olika typer organisationer, kommuner, företag och bostadsrättsföreningar minskar också med den nya budgeten. Det är betydligt mer oroande, menar Mattias Goldmann.

"Min större oro är för Klimatklivet, som med tiden blivit mycket kostnadseffektivt sätt att minska klimatpåverkan och är öppet för alla branscher och såväl näringsliv som kommuner. Det har varit helt avgörande för att bygga ut biogasen och laddinfrastrukturen, och om det inte ersätts av något annat kommer vi att tappa tempo i omställningen", skriver Mattias Goldmann i ett mail till auto motor & sport och Recharge.

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Det är ett bra beslut att dra ned på dessa bidrag.
Ja
90
162
Nej