Uppgifter: Daniel Helldén har försökt mörka kritisk rapport om miljözoner

Uppgifter: Daniel Helldén har försökt mörka kritisk rapport om miljözoner
Trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

Den 19 december förra året rapporterade Dagens Nyheter att Jonas Eliasson sparkas från sin post som trafikdirektör i Stockholm. Beslutet om Jonas Eliassons uppsägning möttes av stark kritik, och oppositionsborgarrådet Jan Valeskog (S) menade att "skälen var uppenbart politiska".

Tidigare var Miljöpartiet en del av det rödgröna block som styrde Stockholms stad. Det var också då under förra mandatperioden, 2016, som Jonas Eliasson anställdes som trafikdirektör. Han var tidigare professor i transportsystem på Kungliga Tekniska Högskolan. Men efter valet i höstas sällade sig Miljöpartiet till allianspartierna och de har nu en ny majoritet i Stockholms Stad.

Enligt uppgifter som Dagens Industri tagit del av ska det har varit trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP) som legat bakom beslutet om Jonas Eliassons uppsägning. Detta sedan Trafikkontoret och miljöförvaltningen i Stockholm publicerat en utredning som totalsågar miljözonerna, vars införande Daniel Helldén varit drivande i.

Vidare skriver Dagens Industri att Helldén försökt påverka rapporten på olika sätt och försökt tysta ner sågningen av miljözonerna, något som Jonas Eliasson vägrat göra. Det ska ha lett till hans uppsägning.

Formellt sett är det stadsledningskontoret som fattat beslutet om att sparka Eliasson, men Dagens Industris källor menar att det var Daniel Helldén som varit pådrivande i beslutet.    

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag har fullt förtroende för trafikborgarrådet Daniel Helldén!
Ja
82
819
Nej