Nya tekniken: Ladda elbilen lika fort som du tankar

Kanadeniska start-up företaget GBatteries säger sig kunna ladda ett elbilsbatteri lika snabbt som det tar att tanka en bil med bensin eller diesel, det skriver Autoblog. Något oväntat handlar det inte om något revolutionerande material som klarar extrem laddeffekt – utan om algoritmer som optimerar laddningen.

GBatteries säger sig ha utvecklat en produkt som kan ladda ett 60 kWh-batteri med 20 mils räckvidd på bara 15 minuter. Till skillnad mot cirka 2,5 mil på samma tid idag, lite beroende på vilken typ laddning man använder sig av.

"Systemet är kompatibelt med vanliga litiumjon-batterier, och den enda som behövs är att montera en adapter i själva laddmekanismen," säger GBatteries i ett pressmeddelande.

Men hur fungerar det då? Det stora problemet som ställer till det för att snabba på laddning är att det genererar oerhört mycket värme. När komponenter är på väg att bli för varma sänks laddningshastigheten betänkligt eller stängs av helt.

GBatteries system löser detta med en algoritm optimerar laddhastigheten genom att höja och sänka farten hela tiden. Genom detta undviker man att hastigheten sänks på grund av värme.

Det återstår att se när och om GBatteries system når bilindustrin i stor skala. 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag tror på det här!
Ja
79
74
Nej