Analysen: Försäljningen av elbilar fortsätter öka

2019 blir ett bra år för elbilsförsäljningen, det tror i alla fall BloombergNEF som analyserar global energiekonomi. De förutspår en global försäljningsökning av elbilar med 40...

Annons
Annons

2019 blir ett bra år för elbilsförsäljningen, det tror i alla fall BloombergNEF som analyserar global energiekonomi. De förutspår en global försäljningsökning av elbilar med 40 procent. Även om det är en ökning så planar ändå kurvan ut något, jämfört med 2018 då försäljningen ökade med 70 procent.

Tittar vi på försäljningen för 2019 så innebär det 2,6 miljoner bilar i rena siffor, fördelat på alla världens marknader. Största marknaden är fortsatt den kinesiska, som enligt BloombergNEF:s analys står för 57 procent av marknaden, eller 1,5 miljoner bilar.

Den näst starkaste marknaden förutspås bli Europa med 500.000 bilar. Dessa siffror bygger på att de nordiska länderna fortsatt kommer vara köpstarka tillsammans med Tyskland. I södra Europa är försäljningen fortfarande trög.

I USA väntas försäljningen inte öka så mycket, endast upp från 405.000 till 425.000. Anledning till det är att försäljningen fick en sån markant ökning under 2018 tack vare Tesla Model 3. Att bibehålla den försäljningstakten väntas därför bli mycket svårt, förutsatt att inte instegsversionen av Model 3 för 35.000 dollar tas i full produktion, säger BloombergNEF.

Annons
Annons
Rulla till toppen