Tesla börjar bygga instegsmodeller av Model 3 i sommar – och sparkar 3.000 anställda

De efterlängtade instegsmodellerna börjar byggas under sommaren. Men det drar ner vinstnivån, vilket tvingar fram uppsägningar.

Tesla börjar bygga instegsmodeller av Model 3 i sommar – och sparkar 3.000 anställda
Performance-modellen kostar mer än dubbelt så mycket som instegsmodellen av Model 3.

Det senaste redovisade kvartalet, Q3 2018, visade för första gången på 15 år en ordentligt vinst för Tesla. Även kassaflödet var positivt. Men 2019 blir ändå en utmaning för Tesla som måste effektivisera – vilket innebär att cirka 3.000 anställda sägs upp. Beskedet kom i ett mail till de anställda under fredagen.

Anledningen till kostnadsbesparingarna är att Teslas modeller inte längre får lika stora rabatter i USA, som innan årsskiftet. Det gör att efterfrågan minskar, även om den väntas öka igen i sommar då billigare instegsmodeller av Model 3 lanseras.

Elon Musk utlovade en version av Model 3 för 35.000 dollar när bilen presenterades, en siffra som skapade en mindre jordbävning inom bilindustrin. Hittills har Tesla byggt de mera påkostade versionerna av Model 3 med stora batteripaketet (Long Range), fyrhjulsdrift och prestandaversionen Performance. Den sistnämnda kostar 78.000 dollar i USA. Dessa modeller har gett en hygglig vinstmarginal, men den pressas nedåt med instegsmodellerna.

Minskad efterfrågan i USA för Tesla Model 3 öppnar upp för möjligheten att en större andel av produktionen exporteras, exempelvis till Europa. Om så blir fallet vet vi dock inte, ännu. Inte heller när vi kan vänta oss instegsversionen av Tesla Model 3 i Sverige.

De 3.000 anställda som sägs upp utgör cirka sju procent av Teslas totala arbetsstyrka på 45.000 personer. Under 2018 växte antalet anställda med 30 procent parallellt med att produktionen av Model 3 inleddes. Tesla har inte redovisat fjärde kvartalet 2018 ännu men analytikerna förutspår en betydligt lägre vinstnivå än under Q3.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Totalt sett rätt beslut av Elon Musk, Tesla måste vara vinstgivande!
Ja
236
104
Nej