Porsche Taycan-fabriken ska rena luften – lika effektivt som träd

Porsche gör allt de kan för att få sin första elbil Taycan så miljövänlig som möjligt – och inte bara själva bilen utan också fabriken...

Annons
Annons

Porsche gör allt de kan för att få sin första elbil Taycan så miljövänlig som möjligt – och inte bara själva bilen utan också fabriken den byggs i. Porsche berättar nu hur den faktiska byggnaden som inhyser produktionen av Taycan ska rena luften från NOx.

Det ska fungera så att byggnaden kläs in i aluminiumpaneler som i sin tur är täckta av ett lager titandioxid. När solljus sedan träffar aluminiumpanelerna bryts NOx som finns i luften runtomkring ned. Kvar blir endast vatten och nitrat, en form av kväve.

Porsche har testat tekniken på en 120 kvadratmeter stor yta och har räknat ut att den bryter ned NOx lika effektivt som 10 träd utspridda på samma yta. Skulle testet i full skala på Taycan-fabriken visa sig lyckosamt finns det stora möjligheter att Porsche använder sig av tekniken även på andra byggnader.

Porsche har sedan tidigare sagt att hela Taycan-produktionen ska vara CO2-neutral. Så den som köper en Taycan kan har ett rent samvete – förutsatt att man laddar den med grön el.

Annons
Annons
Rulla till toppen