Nya uppgifter: Tesla kan tvingas stoppa försäljningen i Sverige

Nya uppgifter: Tesla kan tvingas stoppa försäljningen i Sverige

Transportstyrelsen kan stoppa försäljningen av Tesla Model S i Sverige. Anledningen är att Tesla uppdaterar bilarna över nätet med nya Autopilotfunktioner, uppger Svenska Dagbladet.

Det finns ett ärende hos Transportstyrelsen som inleddes redan för fyra år sedan som kan innebära att Tesla måste stoppa försäljningen.

När Tesla gör en uppdatering via nätet av Autopilotsystemet görs det "utom myndigheternas kontroll", som det heter, och det krockar med en viktig regel i EU:s trafiksäkerhetssystem och gör att bilen inte typtestas, enligt Anders Gunneriusson på Transportstyrelsen. Typgodkännandet måste göras om när någon säkerhetsfunktion i bilen uppdateras.

"Vi har ett så kallat Artikel 29-förfarande om Tesla. Det betyder att vi utreder om Sverige ska stoppa Tesla att sälja bilar under ett halvår om det föreligger en allvarlig trafiksäkerhetsrisk", säger han till SvD.

Vi har sökt Teslas svenska informationsavdelning för en kommentar. Så här säger Teslas svenska kommunikationschef Maria Lantz i ett uttalande till SvD:

"Tesla understryker att alla uppdateringar som introduceras i Europa till fullo harmonierar med EU:s samtliga krav för typgodkännande."

Uppdatering: 10.15: Enligt Transportstyrelsen har utredningen om att stoppa försäljningen av Tesla Model S inte startat. Det finns ett ärende som innebär möjlighet att starta en utredning vid behov. Men efter fyra år har den utredningen alltså inte startat och nu överväger Transportstyrelsen att lägga ned ärendet. 

Här är ett mer utförligt svar från Tesla, från svenska kommunikationschefen Maria Lantz:

"Alla produktuppdateringar vi gör i bilar i Europa uppfyller alla gällande typgodkännandekrav inom EU och vi ser över alla ändringar som kan påverka typgodkännandet med ansvariga myndigheter. På så sätt kan vi löpande förbättra säkerheten över bilens livstid."

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Jag litar på att Teslas system uppfyller lagkraven.
Ja
139
63
Nej