Ny prognos: Elbilar ökar enormt om bara några år

Det har dykt upp flera intressanta elbilsnyheter det senaste året som kommer röra om i den svenska bilförsäljningen. Men fortfarande dominerar konventionella bensin- och dieselbilar...

Annons
Annons

Det har dykt upp flera intressanta elbilsnyheter det senaste året som kommer röra om i den svenska bilförsäljningen. Men fortfarande dominerar konventionella bensin- och dieselbilar stort.

Den dominansen är dock över om bara några år – åtminstone enligt en prognos som organisationen Power Circle gjort. Den baseras på data från biltillverkare, konsumentundersökningar, politiker och prognosinstitut.

Ny prognos: Elbilar ökar enormt om bara några år

Prognosen visar att elbilar och laddhybrider dominerar den svenska bilmarknaden 2026, alltså om sju år.

”Idag är åtta procent av modellutbudet laddbart och till 2022 förväntas den siffran stiga till 34 procent för att bortom 2025 motsvara mellan 50–80 procent”, skriver Power Circle i prognosen.

När det gäller laddhybrider beskrivs de ibland som en ”mellanstation” i väntan på att elbilarna får längre räckvidd och kommer ned i pris. Även Power Circle beskriver hybridtekniken som en mellanperiod.

”Samtliga oberoende prognoser som studerats anger att elbilen kommer att bli billigare än motsvarande bil med förbränningsmotor”, skriver Power Circle, och lägger till att skiftet där elbilen blir billigare än förbränningsbilen sker 2024–2029 beroende på modell.

2030 är elbilen helt dominerande på bilmarknaden om vi får tro prognosen. Power Circle hävdar att biodrivmedel framför allt kommer användas för att driva dagens förbränningsbilar och andra transportsegment som är svårare att elektrifiera.

Annons
Annons
Rulla till toppen