Ägarnas egna siffror: Vanlig hybrid snålare än många laddhybrider

Laddhybriderna har blivit enormt populära i Sverige de senaste åren. Många bilköpare uppskattar möjligheten att köra på el korta sträckor – men att också kunna...

Annons
Annons

Laddhybriderna har blivit enormt populära i Sverige de senaste åren. Många bilköpare uppskattar möjligheten att köra på el korta sträckor – men att också kunna åka längre utan att behöva ladda.

En av de viktigaste anledningarna till att laddhybriderna ökar snabbt är också att de är förmånliga som tjänstebil.

Kritikerna hävdar istället att laddhybrider är en dålig kompromiss mellan el- och förbränningsbil och att de bara är en ”mellanstation” på vägen mot helt eldrivna bilar.

En sak är säker: förbrukningen i en laddhybrid beror till väldigt stor del på hur mycket du laddar och hur långa sträckor du kör. En undersökning från England visade nyligen att relativt få laddhybridförare faktiskt laddar sin bil, och då kan förbrukningen i vissa fall till och med bli högre än i en vanlig bil utan laddmöjlighet, eftersom laddhybriden har mer teknik och batterier att släpa på.

Å andra sidan kan den som verkligen anstränger sig och laddar sin bil, för att sedan mest köra korta sträckor, pressa ned förbrukningen till mellan 1 och 2 l/100 km.

Ägarnas egna förbrukningssiffror

auto motor & sport har tagit fram förbrukningssiffror rapporterade av ägarna själva på den tyska sidan Spritmonitor.

Det finns en del faktorer att ta hänsyn till när det gäller siffrorna från Spritmonitor:

• Detta är inte något helt vetenskapligt sätt att mäta förbrukning på – många ägare mäter inte förbrukningen mer exakt än enligt färddatorn, som kan visa fel. Men för enskilda modeller visar färddatorn ändå ”lika fel” för alla modeller.

• Uppgifterna bygger på ärlighet.

• Det är många faktorer in i förbrukningen: körstil, däck, last och andra personliga preferenser.

• Många tyska bilförare kör på autobahn utan hastighetsbegränsning och då ökar förstås förbrukningen.

• Vi har valt ut bilmodeller av årsmodell 2015–2019 med minst 150 mil på mätaren. Bilmodeller med färre än tio svar har sorterats bort.

Men siffrorna kan ändå visa vilken förbrukning bilägarna kan förvänta sig – naturligtvis beroende på körstil och andra faktorer, och på laddningsvanor när det gäller laddhybrider.

Ägarnas egna siffror: Vanlig hybrid snålare än många laddhybrider

Laddhybrider inte alltid snålare än en ”vanlig” hybrid

Hur mycket en laddhybrid drar beror alltså till väldigt stor del på hur mycket den laddas. De tyska bilförarna som lagt in sina förbrukningssiffror på Spritmonitor verkar vid en första anblick inte vara så ivriga med laddsladden, men förbrukningssiffrorna skiljer sig enormt mycket mellan olika förare. Vissa laddar hela tiden och får väldigt låg förbrukning – och tvärt om.

Snittsiffran för populära laddhybriden BMW 330e blir 5 l/100 km, vilket faktiskt är högre än för ”vanliga” hybridmodellen Toyota Prius utan laddteknik. Den drar 4,5 l/100 km enligt ägarna.

Även BMW 530e samt Mercedes, Minis och Volvos större laddhybrider drar mer i verkligheten än Toyota Prius utan laddhybridteknik.

Till de verkliga snåljåparna bland laddhybriderna hör dock Hyundai och Kia – både Ioniq, Niro och Optima ligger riktigt bra till. Även stora suven Mitsubishi Outlander PHEV har en låg snittförbrukning, liksom Volvos utgångna dieselladdhybrid V60 Twin Engine.

BMW:s och Mercedes laddhybrider, samt Volvos större laddhybridmodeller med bensinmotor, drar förhållandevis mycket bensin om de inte laddas, enligt ägarna.

Fotnot: BMW i3 med räckviddsförlängare kan inte skiljas ut på något bra sätt i databasen och togs därför inte med i jämförelsen.

Så mycket drar laddhybriderna…

Bilmodell Förbrukning
Audi A3 e-tron 4,0
BMW 330e 5,0
BMW 530e 5,3
Hyundai Ioniq Plug-In Hybrid 3,1
Kia Niro Plug-In Hybrid 3,2
Kia Optima Plug-In Hybrid 3,3
Mercedes C 350e 5,7
Mercedes GLC 350e 5,9
Mini Countryman S E 4,7
Mitsubishi Outlander PHEV 4,2
Toyota Prius Plug-In Hybrid 3,1
Volkswagen Golf GTE 3,9
Volkswagen Passat GTE 4,4
Volvo V60 Twin Engine 4,4
Volvo V90 Twin Engine 5,4
Volvo XC60 Twin Engine 5,8
Volvo XC90 Twin Engine 7,2

…och så mycket drar de vanliga hybridbilarna

Bilmodell Förbrukning
Hyundai Ioniq Hybrid 4,8
Kia Niro Hybrid 5,2
Toyota Auris 5,4
Toyota Prius 4,5
Toyota Prius Plus 5,7
Toyota RAV4 Hybrid 7,2

Källa: Spritmonitor

Läs också våra egna räckviddstester av elbilar och laddhybrider.

Annons
Annons
Rulla till toppen