Forskare: Kilometerskatt på personbilar inom tio år

Kilometerskatt på personbilar om 10 år? Ja, om man får tro forskarna. Den stora anledningen till en eventuell kilometerskatt är att antalet elbilar och laddhybrider ökar, och därmed också skatteintäkterna via bensin- och dieselförsäljning med miljardbelopp varje år.

Forskare: Kilometerskatt på personbilar inom tio år

Försäljningen av elbilar och laddhybrider väntas öka kraftigt de kommande åren och kan komma att dominera nybilsförsäljningen inom bara ett antal år, det skriver Sveriges Radio och hänvisar till flera bedömare.

Det kommer leda till en sjunkande bensin- och dieselförsäljning som idag ger staten mångmiljardbelopp i skatteintäkter. Det är också därför som vi kan väntas oss en kilometerskatt på personbilar redan inom fem till tio år. Det menar i alla fall den expertgrupp bestående av ett 20-tal forskare, politiker och företrädare från näringsliv och organisationer som svarat på frågor som ligger till grund för den rapport som IVL Svenska Miljöinstitutet har gjort.

Rapporten som finansieras av Energimyndigheten ska presenteras i sin helhet senare i år.

Några av slutsatserna som dras i rapporten är att folk boende på landsbygden inte bör betala lika mycket per kilometer som människor i storstadsområdena och att reseavdraget bör försvinna.

I dagsläget är införandet av en kilometerskatt inget som ligger speciellt högt upp på den politiska dagordningen, men svaren i den här rapporten ger en indikation på att det kan komma att ändras, det menar Anders Roth, projektledare vid IVL Svenska Miljöinstitutet.

 

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Kilometerskatt verkar vara en kanonidé, tycker jag!
Ja
51
346
Nej