Tesla köper företag som utvecklar superkondensatorer och ny batteriteknik

Tesla köper företag som utvecklar superkondensatorer och ny batteriteknik

Det är inte så ofta Tesla köper upp andra företag, men nu kommer beskedet att Elon Musks företag lägger beslag på batteritillverkaren Maxwell Technologies.

Prislappen är drygt två miljarder kronor och betalas med aktier. Tesla har tidigare haft Panasonic som exklusiv batteripartner, och nu återstår att se vad Maxwells roll blir hos Tesla.

Maxwell utvecklar bland annat en ny batteriteknik som ger betydligt bättre energitäthet än dagens litiumjonbatterier. På så sätt kan ett mindre, billigare och lättare batteri leverera mycket mer energi än idag – och därmed längre räckvidd. Batterierna ska också vara billigare att bygga.

Maxwell har också specialiserat sig på en form av superkondensatorer, som företaget döpt till "ultracapacitors". En superkondensator kan laddas upp och leverera energi betydligt snabbare än ett vanligt batteri och med mycket mindre risk för att tappa kapacitet över tid, men den kan inte lagra energin lika länge. Superkondensatorn har också högre energitäthet än ett vanligt litiumjonbatteri.

Elon Musk har tidigare hyllat precis den här tekniken och efterlyst ett genombrott inom energitäthet för att tekniken ska gå att använda i elbilar.

Företaget har bland annat General Motors som kund.

Så här kommenterar Tesla köpet:

"Vi letar alltid efter potentiella förvärv som är rimliga för företaget och stödjer Teslas mission att snabba på omställningen till hållbar energi i världen."

Håll dig uppdaterad med nyhetsbrevet!

Missa ingenting! Prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Ett bra köp av Tesla!
Ja
132
17
Nej